V průvodu hrdosti pojedou i alegorické vozy, jeden vypraví romská organizace

Festival Prague Pride zaměřený na gay a lesbickou komunitu má před sebou průvod hrdosti. Projde centrem Prahy, ani letos v něm nebudou chybět alegorické vozy. Jeden z nich bude v režii romské organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride (archivní foto)

Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hudba, pestré barvy a tanečníci budou k vidění na alegorickém voze, který připravili lidé kolem kulturně-aktivistické organizace ARA ART.

„Překvapením i pro mě zůstává, jaká bude zpráva na voze, protože to je úkol pro naše účastníky,“ říká jeden z organizátorů David Tišer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z alegorických vozů na Prague Pride připravila i romská organizace ARA ART. Podrobnosti o něm zjišťovala redaktorka Eva Rajlichová

Loni romský alegorický vůz zaujal, letos proto dostal prostor i na Letné, kde průvod končí. Scéna se jmenuje HOT Chocolate a vystoupit na ní může ve speciálním bloku kdokoli.

„My bychom se chtěli bavit o diskriminaci. Každý si můžeme uvědomit nějakou zkušenost – jako žena, nebo jako gay, nebo jako Rom, nebo třeba jako otec na rodičovské. Tyhle lidi, tyhle příběhy do minuty bychom tam chtěli slyšet,“ vysvětluje Tišer.

„A ten, kdo nikdy žádnou diskriminaci nezažil, toho bychom tam také chtěli, aby to řekl,“ dodává.

Téma přihlášení se k odlišné sexuální orientaci je pro Romy velmi citlivé. „Potom rodina dává extra nádobí nebo může být exkomunikován nejen z rodiny, ale z celé širší komunity, takže pak mu nezbývá než opustit město,“ popisuje David Tišer.

V přechozích ročnících se průvodu účastnilo až 17 tisíc lidí, i letos proti němu budou v centru Prahy protestovat jeho odpůrci.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme