Připomínku druhého výročí masakru v Káhiře rozehnala policie slzným plynem

Malé demonstrace v Egyptě si připomněly druhé výročí násilného rozehnání protestů proti sesazení prezidenta Muhammada Mursího. Během několika hodin policejního zásahu tehdy v káhirských ulicích zemřely stovky lidí a z jejich smrti se dosud nikdo nezodpovídal. Letošních vzpomínkových demonstrací na předměstích Káhiry se účastnily jen desítky lidí. Policie je rozehnala slzným plynem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptští studenti demonstrují před Káhirskou univerzitou

Egyptští studenti demonstrují před Káhirskou univerzitou | Zdroj: Reuters

„Někdo začal křičet, že policejní zásah začal. V okamžiku nám do provizorní nemocnice začali přinášet první zraněné a mrtvé. Všechny kulky mířily výhradně do hlavy,“ vzpomíná dobrovolná lékařka, která v protestním táboře pracovala.

Oficiálně zemřelo 627 lidí, jiné zdroje ale hovoří o vyšších počtech. Vláda dodnes viní z rozpoutání násilí demonstranty.

„Nám na každé kapce prolité krve opravdu záleží. Copak ale jim záleží na naší krvi? A záleží jim na vlastní krvi?“ řekl krátce po masakru nynější prezident Abd al-Fattáh Sísí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme