Nebezpečí požárů i přes očekávané ochlazení dál trvá, hrozí také bouřky

V Česku hrozí až do nedělních osmi hodin večer silné bouřky. Velmi vysoké teploty, až 37 stupňů Celsia, už mají být jen na východě republiky. V aktualizované výstraze to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V celém Česku platí dál upozornění na vysoké nebezpečí požárů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve východních Čechách meteorologové očekávají 31 až 34 stupňů, na Moravě a ve Slezsku mohou teploty dosáhnout 33 až 37 stupňů Celsia.

Výstraha před požáry platí pro celé území republiky. „Zatím to platí do odvolání, přestože počítáme s tím, že začátkem příštího týdne bude více pršet a toto vysoké nebezpečí bude zeslabovat,“ říká meteorolog Stanislav Racko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální počasí i výhled na další dny přiblížil meteorolog Jaroslav Rosa

Poslední dva týdny jsou pro hasiče v Česku extrémně náročné. Hlavně kvůli suchu je požárů několikanásobně víc než obvykle a škody jdou do desítek milionů.

„Na začátku srpna se scházelo větší množství velkých požárů v jednom kraji. Třeba ve Středočeském nebo Plzeňském, kde bylo potom třeba posílit hasiče z takzvaného mezisměnového volna,“ upozorňuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Jen za včerejšek hasiči evidují dvě stovky výjezdů, což je nejvíc za posledních čtrnáct dní. Nejčastěji hořely lesy a travní porosty. Na mnoha místech je proto vyhlášen zákaz manipulace s ohněm.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme