Vysoké teploty lákají stále k vodě, míst vhodných ke koupání ale stále ubývá

15. srpen 2015

Dlouhotrvající vedra se začínají na západě Čech podepisovat na kvalitě vody ve vodních nádržích a rybnících. Začínají se rozmáhat sinice. Úbytek vody v řekách zase komplikuje plány vodákům

I v polovině srpna je na západě Čech zatím ještě dostatek míst vhodných ke koupání. Tropická horka totiž zhoršují kvalitu vody jen minimálně.

Už tradiční výjimkou je rybník Hnačov na Klatovsku, kde je koupání už od začátku prázdnin kvůli přemnoženým sinicím zakázáno. Hygienici nedoporučují ani rybník Valcha na Klatovsku nebo koupaliště v Janovicích nad Úhlavou.

V Hracholuské přehradě je sice hladina vody přibližně metr pod dlouhodobým normálem, o kvalitu vody se ale plavci nemusejí obávat, ovšem pouze v dolní části nádrže. V oblasti silničního mostu se začínají sinice více projevovat a horní část, jako například Butov a Vranov, je už sinicemi výrazně zasažena a ke koupání rozhodně není vhodná.

Poznat sinice ve vodě je jednoduché

„Buď vidíme velmi hustě vločky ve vodním sloupci, takže třeba už od kolen si nedohlédneme na chodidla. Nebo když sinice tvoří povlaky na hladině, nebo když dokonce tyto povlaky se začínají rozkládat a chytají tak žlutou až tyrkysovou, sytě modrou barvu - to je okamžik, kdy jejich buňky praskají a všechny ty nepříjemné látky se vylévají do vody. V takových případech bychom do vody rozhodně neměli vstupovat. Vše je také doprovázeno nepříjemným zápachem, takže riziko, že bychom omylem vstoupili do opravdu nepříznivé vody, je nízké," vysvětlil plzeňský hydrobiolog Jindřich Důras.

Nedoporučuje se už ani koupání ve vodní nádrži České údolí. Naopak daleko nejlepší je voda ve Velkém Boleveckém rybníku, průhlednost je tam až do hloubky čtyř metrů. Drobnou komplikací pro plavce mohou být pocitově nepříjemné, ale jinak naprosto bezpečné vodní rostliny.

Ostatní rybníky v bolevecké soustavě jsou také poměrně dobré. Ideální podmínky jsou na Kamenném rybníce a velmi dobře se dá vykoupat na rybníce Třemošenském nebo Šídlovském. Průhlednost vody je sice ve srovnání s Boleveckým rybníkem nižší, někde asi kolem jednoho metru, ale vodní rostliny tam plavcům do cesty nepřichází.

Se sinicemi se potýkají i v Karlovarském kraji, v Sokolově navíc bojují i s cerkáriemi

V Karlovarském kraji se kvalita vody zhoršuje o něco rychleji. Kvůli přemnožení sinic stále platí zákaz koupání na Velkém rybníku v Hroznětíně na Karlovarsku a vodu nevhodnou ke koupání potvrdily poslední rozbory i na Rolavě v Karlových Varech. Larvy motolic, tzv. cerkárie, které způsobují kožní problémy, jsou pořád na největším koupališti v kraji sokolovském Michalu. Hygienici nedoporučují kvůli sinicím ani nádrž Skalka na Chebsku.

To na přehradě Jesenice u Chebu i přes mírně zhoršenou jakost vody se koupat dá. Nejlepší kvalitu vody vykazuje přehrada Tatrovice, koupaliště v Bílé vodě u Chodova a nádrž Boden u Habartova na Sokolovsku. Dobře je na tom i koupaliště Lido v Hamrníkách u Mariánských Lázní.

Vody v řekách ubylo, možnosti pro vodáky jsou omezené

S přetrvávajícími horkými dny také klesají hladiny řek. Vody je velmi málo a stav sucha je vpodstatě na každém toku. Ze západočeských řek se dá ještě splouvat Berounka.

„Pořád se ještě dá plout z Chrástu z Dolanského mostu až do Berouna. Pokud byste si chtěli prodloužit plavbu, můžete až do Zadní Třebáně, ale pozor, v Zadní Třebáni je suchý jez, kde je dlouhé přenášení, takže doporučuji ukončit plavbu tam," řekl vodácký instruktor Míla Pražák.

Další řekou, na kterou se mohou ještě vodáci vydat, je Ohře. Sjízdná je z Tršnice u Chebu do Vojkovic. Zkušenější vodáci pak mohou dojet až do Jakubova mlýna, případně i do Stráže nad Ohří, tam je ale třeba počítat s mírnými mělčinami. Vodáci mohou zkusit také dolní tok Otavy, ale Úhlava, Radbuza a Mže už jsou nesplavné.

autoři: Dana Jelínková , jnm
Spustit audio