Kaplického blob na chvíli ožije. Při videomapingu na zahájení Letní Letné

V pražských Letenských sadech se dnes ve 22 hodin na několik minut rozzáří Kaplického knihovna. Unikátní videomaping promítaný na cirkusový stan britského souboru No Fit State Circus zahájí dvanáctý ročník festivalu Letní Letná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka z představení Bianco souboru NoFit State Circus při příležitosti festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná

Ukázka z představení Bianco souboru NoFit State Circus při příležitosti festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná | Zdroj: ČTK

Skoro čtyřicet akrobatů se na tři dny proměnilo v takzvané tenťáky. Tak se dřív říkalo těm, kteří stavěli cirkusové stany. Dnes jim v tom pomáhají výkonné stroje.

Šikovné ruce jsou ale potřeba vždy, říká Anne Fé, jedna z akrobatek, která má na starosti montáž osvětlení a lanoví.

„Když mám svou práci hotovou, přiložím ruku k dílu jinde. Třeba na konstrukci horní kupole stanu. Normálně vystupuju na visuté hrazdě, takže se výšek nebojím. Práce jde rychle od ruky ve chvíli, kdy je tým dobře sehraný,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná 12. ročník festivalu Letní Letná, při zahájení ožije na chvíli Kaplického knihovna. Detaily má Veronika Štefanová

Na práci dohlíží umělecký vedoucí souboru No Fit State Circus Tom Rack.

„Naše šapitó vypadá, jako vesmírná loď. Je to obrovský pravidelný kruhový prostor, ve kterém je místa jako v katedrále. Diváci se během našich představení po prostoru pohybují úplně volně. Rozhodně na sobě nejsou namačkaní a zároveň nemají pocit, že by se v tom prostoru ztráceli,“ popisuje.

13 metrů vysoký a 10 metrů široký cirkusový stan tvarem připomíná knihovnu, kterou pro Prahu navrhl Jan Kaplický. Pořadatelé Letní Letné se proto rozhodli cirkusový stan opticky proměnit v blob. Videoprojekci vytvořil vizuální umělec Ati ze souboru Cirk Garuda.

 

Včerejší přípravy videomappingu. Program dnešního zahájení najdete zde: http://www.letniletna.cz/2015/news/show/id/108. Foto: František Ortmann

Posted by LETNÍ LETNÁ on 16. srpen 2015

„Musí se vlastně vytvořit 3D model stavby. A ve 3D softwaru se pak animují různé části tohoto objektu. Je to stejná práce jako když se dělá nějaký 3D animovaný film,“ vysvětluje.

Show doprovodí největší výměna knih pod širým nebem přímo mezi diváky.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme