Finále Czech Open opět bez české účasti. Chce to kvalitnější tréninky, tvrdí Cepek

Bez účasti českých týmů vyvrcholí v Praze již 23. ročník florbalového turnaje Czech Open. V elitní mužské kategorii se o zlato utká švýcarský Köniz a švédský Pixbo Walenstam. Češi na finálovou účast čekají už čtyři roky. Švédské, finské a také švýcarské týmy jsou v současné době zkrátka o kus dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boleslavský Jiří Curney při utkání letošního ročníku Czech Open proti švédskému celku Växjö

Boleslavský Jiří Curney při utkání letošního ročníku Czech Open proti švédskému celku Växjö | Zdroj: ČTK

„Je potřeba trénovat kvalitněji, v daleko rychlejším tempu,“ je přesvědčen reprezentační trenér Radim Cepek. Sám v minulosti jako hráč působil ve Švýcarsku, může proto porovnávat.

„České tréninky odpovídají druhé švýcarské lize. To je zásadní problém. Rychlost, rychlosti zpracování, individuální technika i pohyb – to jsou velikánské problémy české extraligy,“ připomněl Cepek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní nedostatky tuzemských týmů oproti evropské konkurenci přiblížil jeden z nejlepších českých florbalistů Radim Cepek

Poslední z českých týmů vypadl v semifinále, když Mladá Boleslav prohrála na nájezdy se Könizem. Gólman Středočechů Jakub Koráb, i po zkušenostech z letošního ročníku odmítá, že by rozdíl mezi světovou špičkou a domácími celky byl propastný.

Zároveň ale potvrdil, že určitá mezera tam skutečně je. „Musíme to nastartovat od malých hráčů. V mládežnických kategoriích se postupně dostávají na jejich výkony,“ říká Koráb.

Na druhou stranu řada českých florbalistů ve Švédsku už působí. Sami tak mohou nejlépe porovnat rozdíl.

„Je to hodně o trénincích, na každý chodí 20 až 25 lidí. Na tréninkových zápasech si dávají do těla, je to jako zápas české extraligy. Je to dřina, ale musíme se nějak přibližovat. Zatím to tak ale nevypadá,“ podotýká opora Dahlenu Martin Tokoš.

V semifinále ve švédském souboji s týmem Pixbo Walenstam se blýskl hattrickem, který ale jeho týmu k postupu do finále nestačil. Po výhře 7:4 bylo úspěšnější Pixbo a v 18 hodin vyzve v závěrečném duelu tradičního turnaje Köniz.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme