Nizozemské kanály zarůstají tropickými rostlinami. Vláda chce prodej některých zakázat

Nizozemsko se musí vypořádat s problémem zarůstání vodních kanálů. Někde se tvoří koberce vodních rostlin, které ale nejsou v Nizozemsku vůbec doma. Jsou to invazivní druhy, které pocházejí ze zemí mimo Evropu, ale ve stojatých vodách kanálů se jim dobře daří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amsterdam

Amsterdam | Foto: Vladimíra Bezdíčková | Zdroj: Český rozhlas

Celé shluky vodních rostlin musejí z kanálů vynášet speciální plovoucí kombajny. V nizozemských kanálech se daří nejen vodnímu hyacintu, ale i drobnějším rostlinám, jako stolístek vodní nebo plovoucí kapradině nepukalce obtížné.

Rostliny pocházejí většinou z Jižní Ameriky nebo Austrálie. Do vody se ale dostaly z jezírek a zahrad. Lidé si je nasadili jako okrasné rostliny, ale ty se dostaly i do vodních toků. Buď samy, nebo kvůli tomu, že je při úklidu jejich majitelé vyhodili za plot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodní kanály v Nizozemsku zarůstají invazivními tropickými rostlinami. Do vody se dostaly z jezírek a zahrad.

Mírná zima a horké léto nahrávají tomu, aby se rostliny v kanálech se stojatou nebo velmi pomalu tekoucí a poměrně teplou vodou dobře množily.

„Je tam trochu jiné klima než je u nás. Říkáme mu oceánické, což znamená mírnější zimy i léta. Znamená to vyrovnanější průběhy teplot a mimo jiné také vyrovnanější a rovnoměrněji během roku rozložené srážky. A je tam faktor zimního vymrzání. Holandsko je vlastně zelené i v zimě,“ vysvětluje Vlastimil Rybka z pražské botanické zahrady.

Spletité šlahouny a shluky rostlin ale brání využívání kanálů jako vodní dopravní cesty a rostlinný koberec se z nich musí odstranit. Podle nizozemské televize NOS to stojí až 3 miliony eur ročně.

Některé rostliny se proto už teď dostaly na seznam zakázaných, které se nesmějí prodávat ani do akvárií. To jsou například pupečník pryskyřníkovitý nebo bahenní rostlina tlustice pocházející z Austrálie. U dalších vydala vláda varování před nakládání s nimi

Za nebezpečné se považují třeba žlutě kvetoucí zakucelka velkokvětá, která se ve volné přírodě Nizozemska objevila před 22 lety. Nebezpečná může pro nizozemské kanály být i akvaristy oblíbená chebule karolínská nebo přeslenice vodní.

Pěstitelé vodních rostlin si problém uvědomují a s nizozemskou vládou spolupracují. Jedním z opatření bude, že chovatel rybiček s každou rostlinou dostane i písemné poučení, aby rostlinu nevyhazoval do volné přírody.

Toho by se měli držet i ti, kdo si nasadí exotickou vodní rostlinu do rybníčku nebo akvária v Česku. I v českých řekách nebo rybnících se může kvůli znečištění nebo globálnímu oteplení objevit místo, kde je teplejší voda a vetřelec z rostlinné říše by se tam mohl uchytit.

Botanik Vlastimil Rybka radí, jak s takovými exotickými rostlinami zacházet. „Určitě by to měli zakompostovat nebo dát někam do odpadu. Rozhodně to nevyhazovat jinam do vody, protože ty rostliny mají extrémní množivost. I malé částečky jsou schopny se rozšířit,“ upozorňuje.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme