Krveprolití v Káhiře z léta 2013 má vyšetřit OSN. Egyptská vláda to odmítá

Dva roky staré brutální rozehnání protestních táborů v egyptské Káhiře by měla vyšetřit OSN. Vyzývá k tomu lidskoprávní organizace Human Rights Watch. V srpnu 2013 zemřelo během několikahodinového policejního zásahu až tisíc protestujících. Egyptská vláda výzvu velice ostře odmítla, dokonce ji označila za směšnou, zpolitizovanou a neobjektivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpráva organizace Human Rights Watch uvádí, že při policejním zásahu mohlo dojít dokonce ke zločinům proti lidskosti a že ani po dvou letech nebyl v Egyptě z odpovědnosti za zásah nikdo obžalován, a to ani náznakem.

Zpráva také kritizuje západní země, že se znovu vrátily k dobrým vztahům s egyptským režimem, který způsobil takovéto krveprolití.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptská vláda odmítá, aby dva roky staré krveprolití v protestních táborech v Káhiře vyšetřovalo OSN. Více zpravodaj Štěpán Macháček

K vyšetření tehdejšího postupu policie vznikla v Egyptě polovládní komise.

Přišla se závěry, že při policejním zásahu zemřelo 632 civilistů a osm policistů, říká ale také, že mezi demonstranty byli ozbrojenci a zároveň, že policie reagovala neadekvátně.

Nicméně žádné doporučení ke stíhání například policistů nebo ministrů z této závěrečné zprávy polovládní vyšetřující komise nezaznělo.

V Egyptě se teď ozývají hlasy, že by rodinám obětí zásahu mělo náležet alespoň nějaké odškodnění nebo alespoň omluva, nicméně se zdá, že vláda o ničem takovém slyšet nechce a žádná smířlivá gesta zřejmě nechystá.

Náměstí, kde k největšímu masakru došlo, úřady nedávno pojmenovaly po generálním prokurátorovi, který celý zásah posvětil a který se v červnu stal obětí bombového útoku v Káhiře.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme