'Dilma pryč', skandovaly desetitisíce Brazilců na demonstracích proti prezidentce

Ve 250 brazilských městech vyšli lidé do ulic, aby protestovali proti vládě prezidentky Dilmy Rousseffové a proti vládní koalici. Demonstrace svolaly občanské iniciativy a podpořila je také opozice. Lidem se nelíbí hlavně korupční skandály, zhoršuje se ale i ekonomická situace v Brazílii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti brazilské prezidentce Dilmě Rousseffové v hlavním městě Brasílii

Protest proti brazilské prezidentce Dilmě Rousseffové v hlavním městě Brasílii | Zdroj: Reuters

Organizátoři slibovali, že demonstrace se rozsahem budou podobat velkým protestům v roce 2013, kdy vyšly do ulic statisíce Brazilců.

V největších brazilských městech nakonec přišlo na demonstrace většinou kolem deseti tisíc lidí. Nejvíce protestujících bylo alespoň podle brazilských médií v hlavním městě Brasílii, kde podle odhadu policie protestovalo 25 tisíc lidí.

Na třídě, která vede podél pláže ve čtvrti Copacabana v Riu de Janeiru, se před polednem sešlo kolem deseti tisíc protestujících. Mnoho z nich bylo oblečených do žlutozelených triček, tedy v barvách brazilské vlajky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilci protestovali proti prezidentce, a to hlavně kvůli korupci, ale i zhoršující se ekonomice země. Více zpravodaj David Koubek

Mnozí měli také transparenty, které vyjadřovaly znechucení nad korupčními skandály, které vyplouvají na povrch v poslední době.

Právě korupční kauza kolem polostátního ropného koncernu Petrobras, která se dotýká řady politických stran, byla tím hlavním důvodem, proč lidé demonstrovali v takovém počtu.

Na transparentech byla většinou hesla "Dilma pryč", "Strana pracujících pryč" – tedy požadavek, aby odstoupila prezidentka Dilma Rousseffová a aby skončila vládní koalice, kterou vede levicová Strana pracujících.

Mnoho lidí volá také po impeachmentu, tedy ústavní proceduře odvolání prezidentky právě kvůli korupčnímu skandálu.

Protidemonstrace na podporu brazilské prezidentky a její strany v Sao Paulu | Foto: Reuters

Většina protestujících odsuzuje i další velkou stranu vládní koalice a požaduje nejen předčasné volby, ale také očištění politiky od korupce.

Velká část demonstrantů jsou příznivci pravicové politiky, ale jsou mezi nimi i lidé, kteří volili právě Stranu pracujících.

V programu vždy měla zlepšení situace chudšího obyvatelstva a zmenšení obrovských rozdílů mezi chudými a bohatými v brazilské společnosti, což se jí také dařilo.

Jenže i její voliči jsou zklamaní – vedle korupce také ze zhoršování ekonomické situace v zemi, které se projevuje třeba zdražováním nebo růstem nezaměstnanosti.

Dilma Rousseffová je současnou brazilskou prezidentkou ve druhém funkčním období. Poprvé byla do této funkce zvolena ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2011 a setrvat by v ní měla do konce roku 2018. Její popularita ale v důsledku rostoucí propasti mezi jejími slovy a hospodářskou realitou Brazílie v poslední době zásadně klesá.

Prezidentka Dilma Rousseffová často argumentuje tím, že na brazilské hospodářství má špatný vliv stav světové ekonomiky, což se ovšem naplňuje spíše až teď v tomto měsíci – na oslabující domácí měnu mají vliv například ekonomické potíže v Číně.

Vláda dělá také rozpočtové škrty, které se dotýkají třeba podpory v nezaměstnanosti, ale také školství, což zhoršuje náladu v zemi a přispívá k pesimismu.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme