Na Letní Letné vystoupí 6 špičkových akrobatů, včetně osmiletého kluka

Dlouho očekávanou premiéru české inscenace nového cirkusu předvede dnes večer na festivalu Letní Letná šestice českých akrobatů. Říkají si Losers Cirque Company a po loňském úspěšném uvedení premiéry Losers přichází s novým projektem Walls and Handbags. V souboru mají taky jednoho nováčka, osmiletého gymnastu Kryštofa Ungera. Ten hraje hlavní roli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní Letná

Letní Letná | Foto: Filip Jandourek

Pro osmiletého Kryštofa Ungera bude inscenace Walls and Handbags první hereckou zkušeností. Z malého gymnasty se tak díky Losers Cirque Company a režijní skupině SKUTR stává novocirkusový artista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co přinese představení Walls and Handbags na Letní Letné, zjišťovala redaktorka Veronika Štefanová

Kryštof Unger je v inscenaci Walls and Handbags představitelem dětského světa představ a hravosti. Bránou do fantazie je jedna velká stěna, za kterou se může ukrývat cokoli, třeba i parta velkých kamarádů.

„Zeď může znamenat jak fyzickou výzvu, prostě ji zdolat, vylézt na ni, tak i imaginaci, co všechno za zdí může být, co se za ní může ukrývat. A to může být celý ten svět. Stejně jako ta taška, je něco, co si nosíme s sebou, ani o tom už nevím, že jsme ji kdysi nosili přes rameno. A teď je pro nás symbolicky v tašce ukryto dětství,“ říká jeden z režisérů Lukáš Trpišovský.

Prvky zdi

Během zkoušení se soubor posunul od akrobatických prvků až k významu jednotlivých situací, ve kterých se hlavní hrdina, malý Kryštof, ocitá.

„Oni rozumí fyzické akci. Jejich fyzická akce vytváří nějaký divadelní situační význam. S kluky jsme vymysleli pohyblivé elementy, ze kterých se skládá zeď. Potom kluci začínali zkoušet, co všechno se s tím dá dělat. A z toho začaly teprve vznikat konkrétní divadelní situace,“ popisuje Trpišovský.

Režijní a dramaturgická práce Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky ze skupiny SKUTR vycházela z pohybových schopností a dovedností šestice akrobatů. Soubor Losers Cirque Company bere v rámci inscenace do hry i speciální dřevěné panely, které vypadají jako obří lavice.

OBRAZEM: Oko nad Prahou zářilo z Letné. Díky videomappingu

Číst článek

‚Občas i zatrne‘

S lavicemi akrobaté různě manipulují a sestavují z nich všelijaké konstrukce. Ty pak slouží jako opora pro náročné cirkusové prvky. Podle zakladatele Losers Cirque Company Petra Horníčka je cílem souboru společně s ostatními akrobaty vymýšlet nové artistické kreace. Takové uvidíme i v inscenaci Walls and Handbags.

„Lavice využíváme k různým skluzům, k různým podlézáním. Pak z nich stavíme věže. Máme tam prvky z akrobatické gymnastiky, které děláme s malým Kryštofem – stojky, věže z lidských těl, kde s Kryštofem houpeme v různých vysokých houpačkách, vyhazujeme ho do vzduchu. Diváci uvidí, co se dá s malým klukem všechno udělat. Myslím si, že občas jim zatrne. Využili jsme i houpačku – teeterboard,“ upřesňuje Petr Horníček.

Za soubor Losers Cirque Company v inscenaci kromě Petra Horníčka a Kryštofa Ungera vystoupí akrobaté Matyáš a Vítězslav Ramba, Lukáš Macháček a Jindřich Panský. Premiéra začíná dnes v 18:30 v Letenských sadech.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme