V Moskvě začal soud s 'roofery'. Údajně přemalovali sovětskou hvězdu

V Moskvě začal proces s pěticí takzvaných rooferů, kteří zdolávají střechy výškových budov, věže a mosty. Prokuratura je obvinila z trestného činu vandalismu a výtržnictví za to, že loni v srpnu údajně přemalovali sovětskou hvězdu stalinského mrakodrapu na Kotelnickém nábřeží ukrajinskými národními barvami a vyvěsili tam ukrajinskou vlajku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreml, Moskva

Kreml, Moskva | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Prokurátor klasifikoval přemalování části žluté hvězdy modrou barvou jako urážku cítění ruských občanů, zhanobení sovětského státního znaku a poškození památky kulturně-historického významu, která ztělesňuje velikost Ruské federace, která je právním nástupcem Sovětského svazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před moskevský soud se dostala skupina takzvaných rooferů. Prokuratura je obvinila z trestného činu vandalismu a výtržnictví

Také dospěl k závěru, že motivem akce byla politická nenávist. Obviněné k tomu podle něj vedla politická nenávist a svým činem chtěli destabilizovat situaci v Moskvě.

Na lavici obžalovaných usedli dvě dívky a tři mladíci. Pětice vinu popírá a tvrdí, že jsou jen sportovci a zabývají se extrémním druhem sportu. Na střechu stalinského mrakodrapu podle obhajoby vylezli, aby odtud skočili na laně, a s jinou akcí nemají nic společného.

Obvinění se s cílem šíření politické nenávisti údajně spolčili s ukrajinským občanem Pavlem Ušivcem, který je podle Rusů příslušníkem ukrajinského nacistického praporu Azov.

Ušivec, známý jako Mustang Wanted, se k přemalování pěticípé hvězdy a vyvěšení ukrajinské vlajky na internetu přiznal. Ruské úřady na něj vydaly zatykač.

Pokud se však prokuratura nedočká přímého svědectví od Pavla Ušivce, je pravděpodobné, že pětici sportovců z trestného činu vandalismu a výtržnictví nakonec odsoudí.

Martin Dorazín, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme