Egypt má nový protiteroristický zákon. Podle kritiků poslouží vládě k potlačení opozice

Egypt má nový protiteroristický zákon. Kontroverzní dokument podepsal prezident Abd al-Fattáh Sísí. Podle vlády je to nezbytná odpověď na přibývající útoky islamistických ozbrojených skupin. Novináři a lidskoprávní aktivisté ale označují protiteroristický zákon za další nástroj režimu k potlačování opozice a omezování svobody slova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporovatel egyptského prezidenta Sísího v Káhiře

Podporovatel egyptského prezidenta Sísího v Káhiře | Zdroj: Reuters

Nový zákon umožňuje zrychlené souzení lidí obviněných z terorismu. V takovýchto procesech například budou jen omezené možnosti odvolání. Pro případy spjaté s terorismem budou zřízeny zvláštní soudy.

„Z toho plyne nebezpečí, protože v poslední době tu jsou tendence označovat za teroristické i opoziční skupiny, které nemají s nějakou ozbrojenou činností nic společného. A jsou tu také tendence označovat lokální média, ale i cizí média za taková, která podporují terorismus,“ říká zpravodaj ČRo v Káhiře Štěpán Macháček.

O ozbrojených útocích budou novináři moci publikovat jen oficiální údaje ministerstva obrany. A právě ze strany médií se proti novému zákonu zvedla vlna nevole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový protiteroristický zákon v Egyptě vyvolal pobouření tamních novinářů. Mluvil o tom tamní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

"Protiteroristický zákon zakazuje vydání jakékoliv zprávy, která se neopírá o oficiální vládní prohlášení. Pokuta je půl miliónu liber, což žádný novinář nemůže zaplatit. Tohle seriózně ohrožuje egyptskou žurnalistiku," říká Ahmad Ragab, šéfredaktor internetové verze deníku al-Masrí al-Jaum.

Příslušný paragraf zákona se sice týká jen informování o teroristických akcích, novináři si ale nemůžou být jistí ani u jiných témat.

Nevyzpytatelných soudů se bojí každý

"Jakákoliv novinová zpráva, která se vládě nebude líbit, může skončit u soudu podle protiteroristického zákona. Ten zákon je totiž nesmírně vágní, takže když se vládě zachce, může ho použít na cokoliv," zlobí se novinář Ahmad Ragab a uvádí příklad hned z prvního dne po vstoupení protiteroristického zákona v platnost.

"Zprávou dneška je úmrtí Sísího matky. Je to asi dvě hodiny stará záležitost, víme, že premiér kvůli tomu přerušil návštěvu Luxoru. Na místě máme své reportéry. O úmrtí Sísího matky víme, máme vše ověřené, ale nemůžeme zprávu vydat. Musíme čekat na oficiální stanovisko."

Téma sice nemá s terorismem nic společného, ale jak říká novinář Ahmad Ragab, v Egyptě jeden nikdy neví. Nevyzpytatelných soudů se bojí každý. Protiteroristický zákon tak může z novinářů udělat jen poslušné nosiče vládních prohlášení.

Některé články zákona jsou podle oponentů protiústavní.

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme