Viceprezident lékárnické komory: Prodej léčiv na benzinkách vytváří dojem, že se jedná o lékárnu

17. srpen 2015

Možná, že se vám to už taky stalo. Udělalo se vám špatně zrovna v době, kdy byly všechny lékárny široko daleko zavřené a otevřeno bylo pouze u pumpy. A i když by to jeden neřekl, neodešli jste s prázdnou.

Benzina, největší síť čerpacích stanic v ČR, zavádí prodej vybraných volně prodejných léků.

Největší konkurent MOL už léky na některých svých stanicích nabízí, stejně jako některé obchody s potravinami.

„Zkušenosti máme velmi dobré. Začali jsme na 200 prodejnách, ke včerejšku jich máme 799. Hlídá to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), je na to potřeba kvalifikaci a proškolení,“ říká předseda skupiny COOP a předseda Asociace českého tradičního obchodu Zdeněk Juračka.

V nabídce některých čerpacích stanic a obchodů jsou léčiva, jako například paralen, ibuprofen, čaje nebo vitamínové doplňky.

Prodej vyhrazených léčiv funguje v Česku od roku 1998. Už tenkrát proti němu měla výhrady Česká lékárnická komora, jak potvrzuje její viceprezident Michal Hojný:

„Faktem je, že ve Velké Británii paralen a jeho nadužívání způsobuje velmi často předávkování a následně třeba selhání jater. I z tohoto důvodu relativně bezpečná léčiva, pokud nejsou doprovázena patřičnou radou, pacientovi více než pomoci mohou spíše uškodit. Naše výhrady trvají.“

Komoře se nelíbí, jaká léčiva jsou volně prodejná a to, jak rychle je personál proškolený. Podle vyhlášky na to mají pracovníci 35 hodin, jenže podle údajů komory to je někdy za hodinu až dvě.


Vyhrazená léčiva jsou humánní léky, které je možné používat bez odborné konzultace, a slouží hlavně k akutnímu pokrytí individuální potřeby pacienta nebo jemu blízkých osob. Mezi vyhrazená léčiva patří například čaje, dezinfekční přípravky, ale i léky na léčbu mírné bolesti. Zdroj: Encyklopedie SÚKL

Zdeněk Juračka tvrdí, že u nich se zaměstnanci školí podle vyhlášky a na kontroly ještě chodí zaměstnanci SÚKL.

„Docela by mě mohlo potěšit i to, že se třeba pan kolega bojí konkurence. My pracujeme s jinými maržemi než lékárny a snažíme se to nabídnout jako službu. Tímto se prosazujeme na trhu a budeme v tom pokračovat,“ dodává předseda skupiny COOP.

Hojný namítá, že nemá cenu se bavit o maržích.

„Tento sortiment je takovou volavkou k tomu, aby si zákazníci koupili u prodejců vyhrazených léčiv i doplňky stravy, takže to vytváří dojem, že se jedná o lékárnu… Je to snaha nabídnout službu, což je pravda. Určitě ji uvítá ten, koho v noci na čerpací stanici přepadne bolest hlavy. To pro něj bude benefit. Ale když se pak koukne na to, kolik za ten ibuprofen zaplatil, a podívá se, kolik by stál v lékárně, tak zjistí, že v lékárně by byl levnější,“ uzavírá viceprezident České lékárnické komory.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio