Americký golfista Jordan Spieth je novou světovou jedničkou. Ve 22 letech

Novou jedničkou světového golfového žebříčku je Američan Jordan Spieth, který prožívá neuvěřitelnou sezonu. Teprve před několika týdny oslavil 22. narozeniny, ale všechny golfisty světa už teď děsí stejně jako před necelými 20 lety při svých začátcích Tiger Woods.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký golfista Jordan Spieth je novou světovou jedničkou

Americký golfista Jordan Spieth je novou světovou jedničkou | Foto: USA Today Sports | Zdroj: Reuters

Na Masters vyhrál, na US Open také a na dalších dvou hlavních turnajích golfové sezony skončil Jordan Spieth do pátého místa, což je vizitka, kterou ve 22 letech nikdy žádný golfista v historii neměl.

Mladý Texasan potvrdil svou výjimečnou sezonu druhým místem na závěrečném majoru PGA Championship, po kterém uznal kvality vítězného Australana Jasona Daye.

Přehrát

00:00 / 00:00

Golfista Jordan Spieth věrně kopíruje kariéru zatím slavnějšího krajana Tigera Woodse. Krátce po svých 22. narozeninách se stal novou světovou jedničkou

„Hrál jsem dobrý golf, do finále jsem šel se skóre mínus 11 ran, měl jsem šanci, ale on nám prostě zavřel dveře. Všechny jeho odpaly šly přesně doprostřed fairwaye, byl jistý. Za celý den nezvládl snad dvě rány, a když už chyboval, zvládl to napravit,“ popsal Spieth.

Druhé místo Spiethe nemusí příliš mrzet. Po dvou „rozkoukávacích“ ročnících v golfové extralize PGA Tour přišel do třetí sezony jako naprostý suverén.

Pokořil hned několik letitých rekordů, vyhrál nejvíce turnajů ze všech a jako vrchol všeho se teď stal i novou jedničkou golfového žebříčku.

„Můžu si z toho vzít spoustu pozitivního a to, že jsem světovou jedničkou, je splnění mého velkého snu. Povedlo se mi dodělat jeden dlouhodobý úkol,“ svěřil se Spieth.

Jordan Spieth v čele žebříčku nahradil Roryho McIlroye. Severoirský obhájce titulu, který hrál na PGA Championship poprvé po pauze zaviněné zraněním kotníku, skončil na 17. místě.

Od konce éry Tigera Woodse s ním už bylo několik úspěšných mladých hráčů srovnáváno a Jordan Spieth není výjimkou.

Oba golfisté se zatím liší v osobní rovině - introvertní katolík Spieth Tigera nepřipomíná, a jestli ho bude rodák z Texasu připomínat golfovým uměním, ukážou příští sezony.

Woods totiž zvládl svá velká vítězství několikrát obhájit, což se ale od té doby už nikomu dalšímu nepodařilo.

Legendární golfista Tiger Woods | Foto: Reuters USA Today Sports

Martin Charvát, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme