Rodičovská pro prarodiče? Školka je lepší než babička, namítá politik

17. srpen 2015

Poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) navrhla, že by mohli i dědečkové a babičky pobírat rodičovský příspěvek, který dosud náleží pouze matkám nebo otcům.

Opatření podle ní prospěje ženám, které se chtějí vrátit rychleji po mateřské dovolené do práce, a těm v předdůchodovém věku pomůže snížit problémy spojené s nezaměstnaností

Vláda po projednání návrhu zůstala chladná, zvláště ministryně Michaela Marksová (ČSSD) si chce podle citací v tisku tyto věci ohlídat sama.

„Paní ministryně má snahu zastírat to, že sama za rok a půl nepřišla s vlastním návrhem,“ uvedla v pořadu Pro a proti předkladatelka návrhu Markéta Adamová.

Podle ní by bylo možné v řádu měsíců změny schválit a rozšířit tak možnosti pro rodiny s dětmi, zvlášť to, jak nakládat s rodičovským příspěvkem a slaďovat pracovní i rodinný život.

„Je důležité podotknout, že výše rodičovského příspěvku se nemění, zůstává stejná. Rodiče také musí pracovat, aby mohli přenechat příspěvek prarodičům. Nelze, aby matka byla na pracovním úřadě a babička pobírala rodičovský příspěvek," upřesnila poslankyně.


Adamová: „Nejde o zavádění nové sociální dávky, žádná nová rozhodně nevzniká, bavíme se o tomtéž rodičovském příspěvku, nemění se ani jeho výše, jedná se opravdu jen o rozšíření možností o další, která je podle mě naprosto tradiční a přirozená: péče v rámci rodiny.“

Předseda sněmovního výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil (ČSSD ) nemá s návrhem problém, je ale třeba upřesnit detaily.


Zavadil: „Stát by měl podporovat hlavně to, aby tady byly zřízeny instituce, díky kterým rodič nebude muset tuto možnost využít: mateřské školky a podobné. Aby bylo dostatečné množství školek, abychom nenahráli zneužívání celého systému… Já osobně se domnívám, že školka je lepší než babička.“

„Každý takový návrh je pozitivní, a je třeba si z něj vybrat to, co se do našeho legislativního systému bude hodit,“ říká politik.

Není možné řešit celý problém jen jako problém péče o dítě. „ Je tu celá řada souvisejících věcí, které je třeba vyřešit také,“ dodal.

„Těžko vyloučíme jakékoli zneužití, to je má první pochybnost,“ varoval předseda.

Ten vidí cestu ve využívání nebo rozšíření stávajících institucí, které pomáhají rodičům s výchovou dětí, jako jsou například zařízení pro předškolní východu, mateřské školy, dětské skupiny a další.

„Je přece řada jiných možností, ze kterých si rodiče mohou vybrat,“ zpochybnil nezbytnost zavedení možnosti převést péči a rodičovský příspěvek na prarodiče Jaroslav Zavadil.

autoři: luv , oci
Spustit audio