Na Prachaticku opravují sedm mostů najednou, řidiči jezdí lesem nebo po poli

17. srpen 2015

Silničáři na Prachaticku opravují sedm mostů najednou. Řidičům způsobuje nejvíc komplikací uzavírka v Blažejovicích, protože neprojedou z Prachatic směrem na Volary a dál k hraničnímu přechodu Strážný. Kamiony musí desítky kilometrů po objížďce, nebo ničí obecní komunikace.

„Tolik mostů naráz se tu ještě nikdy neopravovalo. Pracuje se na dvou místech u Netolic, dále ve Zbytinách, Blažejovicích, v Cikánském údolí, Čkyni, Lčovicích a Mičovicích. Nejkomplikovanější je uzavírka u Blažejovic, jezdí se tudy totiž na Strážné a objízdná trasa je dost dlouhá,“ říká Jiří Růžička, ředitel Správy a údržby silnic Prachatice.

S tím souhlasí majitel autodopravy Vladimír Zloch, ale řidiči jeho firmy mají potíže i kvůli tomu, že nemohou přes most v Netolicích. „Kamiony jsou nucené jet odbočkou na Novou Hospodu, kde je silnice úzká a naprosto nevyhovující. Už dva naše vozy si tam poškodily zrcátka při vyhýbání dvou kamionů,“ uvedl.

Podle úředníků nelze objížďky vést jinudy. Řidiči vymýšlejí zkratky a poškozují přitom cizí majetek, stěžuje si starosta Zbytin Josef Furiš. „Lesní cesty byly rekonstruovány před dvěma nebo třemi lety a teď po měsíční objížďce jsou v žalostném stavu. Dochází k větším výtlukům, jsou tam vyjeté koleje a až začne pršet, bude poškození ještě větší,“ popisuje.

Neukázněné řidiče pokutují policisté, ale nemůžou stát na všech objížďkách celé dny. Proto starosta Zbytin rozmístil na nelegální cestu závory. Místní k nim dostanou klíče na peněžní kauci.

Některé objížďky kvůli opravám mostů skončí v září, jiné v říjnu. Nejdéle potrvá rekonstrukce ve Čkyni, až do listopadu.

Silničáři opravují most ve Lčovicích. Zároveň se ale na Prachaticku pracuje na dalších šesti místech

Čtěte také

autor: Václav Malina
Spustit audio