Syrští uprchlíci v Egyptě i přes obtíže podnikají, sní o návratu domů

Od začátku občanské války v Sýrii ze země odešly přes čtyři miliony lidí. Evropští populisté bijí na poplach před jejich přílivem na starý kontinent, naprostá většina Syřanů se ale usazuje v blízkovýchodních zemích a doufá, že se jednou vrátí domů. Svou syrskou uprchlickou komunitu má třeba i egyptské letovisko Hurghada. Syřané tam přitom nikomu na obtíž nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Sýrii Rabí obchodoval se stavebninami, v Egyptě se stal pekařem

V Sýrii Rabí obchodoval se stavebninami, v Egyptě se stal pekařem | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Utekl jsem do Egypta kvůli válce. Bydleli jsme v Damašku, ve čtvrti Jarmúk. Tam jsme měli dům a tam jsem měl i svůj obchod,“ říká Rabí, který v Sýrii obchodoval se stavebninami. Jeho čtvrť se ale stala válečnou zónou.

„Obchod zůstal po bojích v troskách a pobořený dům nám vykradli. To bylo před třemi lety. Neměli jsme kam jít. Pořád jsme se stěhovali po známých, ale to nešlo dělat dlouho, tak jsme odjeli do Egypta,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syřané v Egyptě nejsou nikomu na obtíž, zjistil v Hurghadě reportér ČRo Štěpán Macháček

Čtyřiatřicetiletý Rabí přiletěl se ženou, rodiči a dětmi. V Sýrii mu obchod vydělával, takže měl našetřené nějaké peníze. Za ty si v Hurghadě otevřel pekárnu. Uživí to celou rodinu a zaplatí to dětem i soukromou školu.

„Jsou tady Syřané, kteří podporují opozici, i ti, kteří podporují režim. Anebo my, kterým do politiky nic není,“ vysvětluje.

Většina Syřanů je na útěku před válkou, ne kvůli svému politickému přesvědčení. Nejvíc ze všeho by si přáli vrátit se domů. „Pořád tak nějak cítím, že je to tady pro nás dočasný život. Moc bych se chtěl vrátit do Sýrie, znovu si otevřít obchod, opravit dům,“ svěřuje se pekař Rabí.

Petice českých vědců vyzývá k větší toleranci k uprchlíkům

Číst článek

Celkově se v Hurghadě usadilo asi 150 syrských rodin. Naproti Rabíově pekárně má malý koloniál Muhammad. Prodává tu syrské speciality: koření, olivová mýdla nebo sirup z granátových jablek.

„V Damašku, kde jsme bydleli, byl celkem klid. Já jsem ale odmítl nastoupit do armády. Nechtěl jsem zabíjet jiné lidi,“ tvrdí Muhammad, který v Sýrii zanechal studií a jeho otec obchodu. „Mysleli jsme, že tu pobudeme dva tři měsíce a vrátíme se. Už jsme tu ale třetí rok.“

Egyptské úřady ale syrskému podnikání moc nakloněné nejsou a pořád dělají problémy. „Bojím se jet do Libanonu, Jordánska nebo do Turecka, protože by mě sem do Egypta nemuseli pustit zpátky a přišel bych o obchod a o všechny své peníze. Jsme tu trošku jako ve velikém vězení,“ říká Muhammad.

Časem by se ale rád přemístil do Turecka. Po Evropě netouží, chce být co nejblíž své rodné zemi. Tito syrští uprchlíci se o sebe postarat umějí a v Hurghadě rozhodně nikomu nepřekážejí.

Pekař Rabí a zpravodaj ČRo Štěpán Macháček | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme