Šestice akrobatů se na Letné představila v novém projektu, hlavní roli hraje 8letý artista

Dlouho očekávanou premiéru české inscenace nového cirkusu předvedla dnes večer na festivalu Letní Letná šestice českých akrobatů. Říkají si Losers Cirque Company a po loňském úspěšném uvedení premiéry Losers přichází s novým projektem Walls and Handbags. V souboru mají taky jednoho nováčka, osmiletého gymnastu Kryštofa Ungera, který hraje hlavní roli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představení Walls & Handbags režijní skupiny SKUTR a akrobatické skupiny Losers Cirque Company

Představení Walls & Handbags režijní skupiny SKUTR a akrobatické skupiny Losers Cirque Company | Zdroj: ČTK

Pro osmiletého Kryštofa Ungera bude inscenace Walls and Handbags první hereckou zkušeností.

Z malého gymnasty se tak díky Losers Cirque Company a režijní skupině SKUTR stává novocirkusový artista.

Kryštof Unger je v inscenaci Walls and Handbags představitelem dětského světa představ a hravosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Letní Letné odehrála šestice českých akrobatů premiéru Walls and Handbags. Představení sledovala Veronika Štefanová

Bránou do fantazie je jedna velká stěna, za kterou se může ukrývat cokoli, třeba i parta velkých kamarádů, říká jeden z režisérů Lukáš Trpišovský:

„Zeď může znamenat jak fyzickou výzvu ji zdolat, vylézt na ni, tak i imaginaci, co všechno za zdí může být, ukrývat se. To může být celý svět. Stejně jakoby ta taška je něco, co si nosíme s sebou. Ani o tom už nevíme, že jsme kdysi nosili přes rameno tašku. Teď je pro nás v tašce symbolicky ukryté dětství, které se snažíme pro diváky otevřít.“

„Doufáme, že to, co budeme divákům ukazovat, jim otevře prostor pro to, aby sami zapátrali v paměti, jak to vonělo u babičky na zahradě. Nebo jaké to bylo dojít v létě ke zdi, která byla rozpálená. Co vše u ní potkali, co si za ní vše představovali.“

Představení Walls & Handbags režijní skupiny SKUTR a akrobatické skupiny Losers Cirque Company | Foto: ČTK

Režisér Lukáš Trpišovský popisuje, jak se během zkoušení se souborem posunuli od akrobatických prvků až k významu jednotlivých situací, ve kterých se hlavní hrdina – malý Kryštof – ocitá:

„Oni vlastně rozumí fyzické akci. Ne že by stáli před diváky a měli sami o sobě uhrát nějakou situaci, ale ta jejich fyzická akce vytváří nějaký divadelní situační význam. S kluky jsme nejdřív vymysleli takové pohyblivé elementy, ze kterých se skládá zeď. Pak začali kluci zkoušet, co všechno se s tím dá dělat. A teprve z toho začaly vznikat konkrétní divadelní situace.“

Režijní a dramaturgická práce Lukáše Trpišovského a Martina Kukučky ze skupiny SKUTR vycházela z pohybových schopností a dovedností šestice akrobatů.

Představení Walls & Handbags režijní skupiny SKUTR a akrobatické skupiny Losers Cirque Company | Foto: ČTK

Soubor Losers Cirque Company bere v rámci inscenace do hry i speciální dřevěné panely, které vypadají jako obří lavice. S těmi akrobaté různě manipulují a sestavují z nich různé konstrukce. Ty pak slouží jako opora pro různé cirkusové prvky.

Podle zakladatele Losers Cirque Company, Petra Horníčka, je cílem souboru společně s ostatními akrobaty vymýšlet nové artistické kreace. Takové uvidíme i v inscenaci Walls and Handbags.

„Lavice využíváme k různým skluzům, podlézáním. Pak z nich stavíme různé věže. Taky tam máme prvky z akrobatické gymnastiky, které děláme s malým Kryštofem – různé stojky a věže z lidských těl, houpeme se v různě vysokých houpačkách, vyhazujeme Kryštofa do vzduchu. Diváci uvidí, co se všechno dá s malým klukem dělat. Myslím, že jim občas zatrne. Využili jsme také houpačku – teetrboard,“ přibližuje Horníček.

Za soubor Losers Cirque Company v inscenaci kromě Petra Horníčka a Kryštofa Ungera vystoupí akrobaté Matyáš a Vítězslav Ramba, Lukáš Macháček a Jindřich Panský.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme