Trojkoalice zůstane i přes spor kolem stavebních předpisů ve vedení Prahy

Pražská koalice zatím zůstává v současném složení. Klub Trojkoalice lidovců, zelených a starostů po dnešním jednání rozhodl, že svým partnerům hnutí ANO a ČSSD spolupráci ani přes spory okolo pražských stavebních předpisů nevypoví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Štěpánek

Petr Štěpánek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Trojkoalice sepsala témata nutná pro pokračování koalice v Praze. Se zástupci ANO a ČSSD se sejdou ve čtvrtek. Řešit budou podle šéfa pražských zelených Petra Štěpánka hlavně tři body.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení hlavního města zatím zůstává ve stávající podobě. Jednání Trojkoalice sledovala Veronika Neprašová

„Ta témata jsou jasná. Jsou to stavební předpisy, financování městských částí a hazard. My se teď jdeme bavit o tom, jak a kam dál bude koalice směřovat,“ přiblížil.

Po vyhrocených emocích z minulého týdne na jednání nezůstala ani stopa. A pryč byly i nepřekročitelné body, o kterých minulý týden mluvil Matěj Stropnický. Teď už s žádnými nezlomnými podmínkami Trojkoalice na čtvrteční jednání s hnutím ANO a ČSSD prý nepůjde.

Trojkoalice chce vysvětlení

Po primátorce ale bude chtít v první řadě vysvětlit, proč její kancelář paralelně s oficiální verzí připravovala svou vlastní novelu pražských stavebních předpisů. A proč o tom Trojkoalice nevěděla.

„Nikde jsem nečetla žádné věcné důvody, které by jaksi určily, v čem to bylo špatně. Protože mi nepřijde, že by se předpisy předložené jí a předložené kolegou Stropnickým až tak dramaticky lišily,“ odmítla oficiální vysvětlení primátorky Adriany Krnáčové radní Trojkoalice a šéfka pražských starostů Jana Plamínková.

Primátorka svůj krok na radě zdůvodnila tím, že prý Stropnického novela obsahovala zásadní chyby a hrozilo, že ji ministerstvo pro místní rozvoj opět odmítne.

Co naopak Trojkoalice prý na pondělní schůzce vůbec neřešila, je další setrvání Matěje Stropnického na postu pražského náměstka pro územní rozvoj.

„Ten je vyjednaný normálně koaličně a je v příloze koaliční smlouvy,“ zdůraznil Štěpánek. Zelení tedy na Stropnickém na pozici náměstka trvají a ostatní dvě strany Trojkoalice to respektují.

Na čtvrtečním jednání by Trojkoalice ráda na svých partnerech vymohla, aby se Matěji Stropnickému vrátily pražské stavební předpisy do pravomocí. O žádné ultimátum ale prý na čtvrteční schůzku nepůjde.

„O tom právě budeme jednat,“ dodává šéf pražských zelených Petr Štěpánek.

Spor v koalici rozpoutalo hlasování radních. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nechala schválit odebrání kompetence stavebních předpisů svému náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ/Trojkoalice). Také o jejím navrácení by ve čtvrtek měla koalice jednat.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme