Assange je očištěný od podezření z dalšího sexuálního deliktu. Případ je promlčený

Dneškem je promlčený další sexuální delikt, kterého se podle podezření dopustil zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Přečin údajně spáchal v roce 2010 ve Švédsku. Tamní úřady ho vyšetřují i kvůli podezření ze znásilnění, které se ale promlčí až za pět let. Assange vinu odmítá a jeho právníci tvrdí, že cely případ vůbec neměl zajít tak daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to celé politováníhodné a vzbuzuje to spoustu otázek, jak obžaloba k případu přistupovala," tvrdí švédský právník Juliana Assange.

Zakladatel WikiLeaks se už několik let skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Švédská prokuratura ho tam odmítala vyslechnout a Assange zase nechtěl přijet kvůli výslechu do Švédska.

Bojí se totiž, že by ho vydalo do Spojených států. Tam čelí obvinění z úniku tajných informací, za který mu hrozí trest smrti.

Ekvádor mu zaručil azyl. Z jeho velvyslanectví Assange vzkázal, že promlčení deliktů lituje, protože řádné vyšetřování by ukázalo, že je nevinný.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme