Google pokračuje v tradici cukrovinek. Nový Android bude Marshmallow

V kalifornském městě Mountain View nedaleko San Francisca bylo včera rušno. Společnost Google tam totiž odhalila sochu, která naznačuje, jak se bude jmenovat nový mobilní operační systém Android. Po perníku či lízátku tak nový název symbolizuje socha zeleného panáčka držícího cukrový bonbon – marshmallow.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Zdroj: Reuters

Mobilní operační systém Android na svém chytrém telefonu využívá už 1 miliarda uživatelů po celém světě. Google si od nové verze Marshmallow slibuje, že přiláká další miliardu.

Podle viceprezidenta vývojového centra Googlu Hiroshi Lockheimera jde nový Android vždy cestou zdokonalení stávající platformy. Předchozí verze Lollipop (lízátko) tak přinesla nový design, u Marshmallow zase prý vývojáři zapracovali na věcech, které mohly uživatele nějakým způsobem u předchozí verze rozčilovat. Mimo jiné už by aplikace neměly nikdy dělat nic, co by uživatel předem neschválil.

Google se drží tradice toho, že verze mobilního operačního systému nazývá po nějaké cukrovince. Ty navíc jdou v abecedním pořádku.

Vedle obecných názvů jako Gingerbread (perník) nebo Ice cream sandwich (tzv. ruská zmrzlina), ale společnost vybírá také názvy podle sponzorů. Po verzi Kitkat mnozí očekávali, že by nejnovější Android mohl nést název Milky Way po populární tyčince od společnosti Mars.

Podobně jako na světovém trhu i v Česku drží Google se svým mobilním operačním systémem většinovou část trhu. Podle údajů od jednotlivých operátorů to bylo loni kolem 65 procent, následuje pak Symbian pro telefony Nokia se zhruba 15 procenty a iOS od společnosti Apple s podílem zhruba 10 procent.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme