Mladí nezaměstnaní budou muset v Británii do ‚výcvikových táborů‘

Povinnou účast na takzvaných ‚výcvikových táborech‘ vymyslela pro mladé nezaměstnané britská vláda Davida Camerona. Pokud by jedinci ve věku 18 až 21 let odmítli, přišli by v budoucnu o nárok na příspěvek v nezaměstnanosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost (ilustr. obr)

Nezaměstnanost (ilustr. obr) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nepůjde však o žádný tábor se stany či chatkami, ale o 71hodinový vzdělávací kurz rozložený do tří týdnů. Většinou to bude výuka ve třídách, kde se mladí lidé, často ještě zcela nepolíbení praktickými úskalími života, naučí takové věci, jako napsat vlastní životopis nebo jak správně vystupovat při přijímacích pohovorech.

Nezaměstnaní ve věku 18 až 21 let budou muset od dubna 2017 takový ‚tábor‘ absolvovat hned poté, co přijdou o práci nebo se zaregistrují na úřadu práce. Už teď se tento program ve třech regionech testuje.

Pokud by na tento kurz nedocházeli, přišli by o nárok na podporu, tedy 57,90 liber týdně. Tedy asi 2200 korun.

Nezaměstnanost mezi mladými Brity postupně klesá až na současných 14 procent, což je ale pořád výrazně víc, než celková míra 5,6 procenta.

Britská vláda se zavázala, že do roku 2020 vytvoří 3 miliony učňovských míst a že chce dál snižovat závislost mladých na státu.

Odborový svaz University and College Union výcvikové tábory nicméně považuje za „krátkodobý vládní fígl.“ Podle těchto odborů vláda selhává při hledání důvodů, proč mladí těžko shánějí práci.

Strana Zelených má zase pocit, že jde o nucení mladých lidí do pseudopracovního programu a nerespektování pestrosti cest ohledně jejich kariérní budoucnosti.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme