Okurka je dobrá jak na hubnutí, tak i na celulitidu nebo na cukrovku

18. srpen 2015

Co má okurka společného s melounem? I okurka obsahuje více než 90% vody, má minimum kalorií, díky obsahu draslíku má odvodňující účinky a v těle působí alkalicky. Stejně jako meloun je výtečná při dietách, při očistných kůrách, při dně a revmatismu, otocích a při onemocněních močových cest. Má ale navíc také něco jiného…

Konzumace okurek ovlivňuje metabolismus glykogenu a je proto nápomocná pro snižování hladiny glukózy v krvi. Navíc má glykemický index 0 - což je při diebatu naprosto ideální potravina.

Zdaleka to není vše – vědci zkoumají i její analgetické účinky. Možná znáte ve svém okolí někoho, kdo místo polykání prášků na bolení hlavy s úspěchem praktikuje tuto kombinaci: kousek okurky sníst a pár jejích plátků přiložit na čelo. Vyzkoušejte to také.

A když jsme u okurky aplikované zevně – její až zázračné účinky na pleť jsou již léta prověřené vědecky i praxí. Okurka má téměř totožné účinky jako aloe vera – mírní podráždění a záněty, hydratuje, regeneruje a díky obsahu vitamínu E také vyživuje.

Doporučeníhodné okurkové recepty

Ne náhodou jsou extrakty z okurek přidávány do kosmetických výrobků a léčebných prostředků na kůži. V okurkách obsažený křemík a další minerální látky napomáhají hojení, vitamín E vyživuje a chrání proti volným radikálům, enzymy zase pomáhají ničit některé bakterie.

Okurky (ilustr. obr.)

Protože vysoký obsah vody pomáhá hydratovat, je lepší používat spíš okurku samotnou než nějaké masti. Plátky okurky položené na chvíli na obličej dokáží s pletí doslova zázrak - vypadá odpočatě a svěže, mizí jemné vrásky a otoky kolem očí.

Okurku je možné aplikovat kamkoliv na tělo nejen pro oživení, ale také při spálení sluncem, při častějším použití se také mírní projevy ekzému, lupénky a akné. Účinky je možné ještě posílit použitím některé z okurkových směsí. Nastrouhanou okurku trochu vymačkejte, smíchejte s lžicí medu, nebo sušené syrovátky, případně s obojím. Vzniklou směs na několik minut naneste na problematická místa pokožky a po několika minutách smyjte vlažnou vodou bez mýdla. Nebo si jí ve větším množství přidávejte rovnou do koupele!

Okurkové slupky nevyhazujte – mohou vám pomoci při boji s celulitidou

Jestli vás z nějakého důvodu konzumace okurkových slupek neláká, použijte je alespoň jako obklad na čelo, případně si jimi potírejte partie postižené celulitidou. Takto ošetřená kůže se po pravidelné aplikaci okurkových slupek krásně zpevní.

Okurka (ilustr. obr.)

Slupka obsahuje víc antioxidantů než dužina, zejména protein peroxidázu, který prospívá nemocným cukrovkou a omezuje nebezpečí srdečních chorob. Slupka má také víc vlákniny, stejně jako okurková semínka, takže ani jich se nezbavujte a raději prospějte svým střevům.

Zkuste to třeba prostřednictvím výborného, osvěžujícího a ozdravného koktejlu: Jedno jablko a půl salátové okurky rozmixujte (i se slupkou a s jadérky), přidejte šťávu z jednoho citronu, špetku pepře, malinko soli a pár snítek máty. Můžete trochu zředit vodou.

Jestli preferujete sladší variantu, tak vynechejte pepř a sůl a nahraďte je lžičkou medu a vodu jablečným džusem. Tyto nápoje se doporučují pít v odpoledních hodinách, rozhodně ne před spaním.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio