Koho dávno poznáš po hlase - magazín Zelný rynk dospěl k 1000. vydání

18. srpen 2015

Historicky první vydání brněnského rozhlasového literárně-publicistického magazínu Zelný rynk proběhlo 4. května 1996 – v sobotu v poledne. Po celých dvacet let jej připravuje a moderuje jeho tvůrkyně Alena Blažejovská. Měnil se ale čas vysílání, a tak si pořad s číslem 1 000 můžete naladit v sobotu 22. srpna v 18 hodin.

Originální zvuková koláž, kterou Alena Blažejovská připravila společně s režisérem Radimem Nejedlým, se stane připomenutím celé řady básníků, prozaiků, divadelníků a dalších významných kulturních osobností, které za dvacet let se Zelným rynkem spolupracovaly nebo byly jeho hosty v rozhovorech a reportážích. Je také formou našeho poděkování těmto osobnostem, ale i vám, posluchačům, kteří jste magazín svou přízní udrželi na vlnách Českého rozhlasu Brno.

Koláž se jmenuje podle verše básníka Jiřího Kuběny Koho dávno poznáš po hlase. A doufáme, že většinu z těchto osobností skutečně po hlase poznáte.

Moderování besedy s Hanou Librovou v Audiokabinetu na Měsíci autorského čtení 2015

Ale abychom vám v orientaci pomohli, tady jsou jména osobností, které se v nahrávce objeví: Jiří Kuběna, Václav Havel, Ivan Martin Jirous, Dáša Vokatá, Ludvík Kundera, Daniel a Jiří Reynkovi, Josef Mlejnek, Vladimír Fux, Petr Oslzlý, Josef Kovalčuk, Jiří Kratochvil, Oldřich Mikulášek, Věra Mikulášková, Viola Fischerová, Jiří Bednář, J. H. Krchovský, Pavel Klvač, Ivan Diviš, Jiřina Hauková, Květa Legátová, Petr Hruška, Pavel Švanda, Ivan Wernisch, Vít Slíva, Jaroslav Erik Frič a Zbyněk Hejda. Jejich rozpoznání podle použitých citátů vám může posloužit jako malý zábavný kvíz.

Zelný rynk navázal v době svého vzniku na magazínovou tradici brněnského rozhlasu. Někdejší literární redakce zaujala posluchače již Rozhlasovým měsíčníkem, později hlavně týdeníkem Nashledanou v sobotu. Následovaly Pestré minuty, V sobotu ve tři a od roku 1977 Obzor. Posluchači Českého rozhlasu Brno jsou zkrátka na magazíny zvyklí.

Natáčení v Horní Vsi s bratry Reynky a manželi Hejdovými

Zelný rynk získal Cenu programového ředitele Českého rozhlasu za rok 2000, fejetony psané pro magazín byly opakovaně oceněny v mezinárodní soutěži Evropský fejeton. V pořadu se už řadu let prezentují rovněž studenti a absolventi Ateliéru Rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky, který funguje na Divadelní fakultě JAMU.

Spustit audio