Suché léto nás připravilo o komáry, stačí ale pár kaluží a budou zpět

18. srpen 2015
Zprávy z

Kdy jste naposledy viděli, slyšeli, nebo spíše pocítili přítomnost komára? Jestli máte pocit, že nepříjemné pištění u ucha je letos výjimečné, nepletete se. Komárů je kvůli dlouhodobému suchu málo. Stačí ale pár kaluží, a už se budeme zase ohánět a poplácávat ...

„Takhle málo komárů ještě nebylo, za ty dvě hodiny u vody mám jen dva bodance,“ říká rybář Milan na řece u Luk nad Jihlavou.

Jeho slova potvrzuje přírodovědec Vojtěch Kodet. „Komárů je skutečně letos méně, protože jsou závislí na vlhkosti. To se ale může zase změnit, mají rychlý vývojový cyklus, a když bude pár dní pršet, vzniknou kaluže, ve kterých se můžou rychle vyvinout.,“ dodává.

Paní Magda nechytila doma za celý červenec jediného komára. Na jejich návrat je ale připravená. Chemické přípravky do zásuvky jsou podle ní drahé a neúčinné, takže si poradila sama a vyrobila speciální přírodní roztok z vody, cukru a kvasnic.

„Sklenice vody a půl sklenice cukru se svaří do husta a přidá se půlka kostky kvasnic. Rozřízne se PET lahev, nahoře třetina uřízne, otočí, zasune, aby vznikl trychtýř. Mělo by se to zalepit černou látkou nebo papírem. Komáři tam zalezou a už nevylezou,“ prozradila.

V Česku je nejrozšířenější komár pisklavý. Vyskytuje se od dubna do října v blízkosti vod. Štípají ale jenom samičky, které potřebují bílkoviny z krve pro dozrání vajíček. Samečci se živí nektarem z květů.

autor: ost
Spustit audio