Obyvatelé paneláku v Košicích rozhodují, jestli na střeše zůstanou tři dřevěnice

Obyvatelé panelového domu v Košicích rozhodují, jestli na střeše zůstane unikátní umělecké dílo. Před dvěma lety ho tam umístil umělec Tomáš Džadoň. Tři dřevěnice na střeše 12patrového domu se proslavily po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník lidové architektury v Košicích

Památník lidové architektury v Košicích | Foto: YouTube kanál Tomáše Džadoně

Obyvatelé panelového domu dnes budou písemně hlasovat, jestli zůstanou stoleté dřevěnice na střeše i dalších deset let.

Umělec Tomáš Džadoň říká, že jednotliví nájemníci myšlenku na začátku podpořili a za dva roky si nikdo na instalaci nestěžoval. Proto věří, že jeho dílo zůstane na místě i nadále.

„Mám takovou malou dušičku, že by to mohlo dopadnout dobře. Potřebujeme, stejně jako před dvěma lety, získat dvoutřetinovou většinu vlastníků na naši stranu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nájemníci rozhodnout, jestli na střeše panelového domu zůstanou dřevěnice. Umělecké dílo popsal zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Tři dřevěné stodoly nejsou veřejně přístupné. Často se ale stává, že na obyvatele domu zvoní lidé, kteří si je chtějí prohlédnout přímo na střeše.

Podle Tomáše Džadoně to vyřešili cedulkou u dveří, která zájemce o zákazu vstupu informuje.

Aby mohl umělec instalaci na dům umístit, museli provést speciální výpočty statiky domu a porušit střešní konstrukci. Do střešního pláště paneláku totiž vyvrtali 30 děr kvůli ocelové konstrukci, na které převezené dřevěnice stojí.

Podle smlouvy tak musí umělec střechu především v zimě udržovat, a pokud by se rozhodlo o odstranění stodol, pořídí zcela novou.

Dílo se stalo dominantou Košic, dostalo se do učebnic středních škol a jezdí se na něj dívat kurátoři umění z celého světa.

Tomáš Džadoň zatím konkrétní náhradní plán pro případ, že by vlastníci odhlasovali jeho konec, nemá. „Možná by se mi líbilo, kdyby se někdy vrátily zpět na vesnici nebo bychom z dřevěných trámů přeskládali něco úplně jiného,“ nastínil nápady.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme