Zaměstnanci Unipetrolu se pět dní od explozí vrátili do práce, obavy z možné další havárie nemají

18. srpen 2015

Zaměstnanci litvínovského Unipetrolu se dnes vrátili do práce. Doma byli od čtvrtka, kdy v areálu chemičky došlo k havárii a k následným explozím. Nikdo z nich neměl obavy z případné další havárie. Přišli na ranní směnu tak, jako by k žádné havárii nedošlo.

V pondělí večer začaly z Mostu do Litvínova po pěti dnech od havárie opět jezdit tramvaje. Jednou z nich přijel na ranní směnu do litvínovského Unipetrolu také František. Jak se dozvěděl, že má jít do práce?

„SMS, jsem nemohl dospat, jsem už od dvou vzhůru a čekám, kdy půjdu do práce, já jsem fakt nemohl dospat,“ říká František a s igelitkou v ruce pospíchá na vrátnici, aby stihl včasný příchod na směnu.

Před vrátnicí stojí hlouček mužů, oni stejně jako všichni jejich kolegové, sledovali zprávy o vývoji v Unipetrolu. „Jsem sledoval ten vývoj.“ „Já nevím, já se díval na televizi a tam neříkali nic.“

Do práce se vracejí s tím, že se vše vrátí do starých kolejí.

„Určitě, já myslím, že jo. Bude problém tady na petrochemii, když nebude najíždět. Budou to asi velké problémy tady v dopravě, že jo,“ konstatoval Rosťa, který pracuje uvnitř areálu v kotelně.

Po pěti dnech dnes v dešti pospíchala do práce i laborantka Jana. A s jakými pocity? „S pěknými, že se má člověk kam vrátit.“

Do chemičky se druhým dnem vrátili i policejní vyšetřovatelé. Zdokumentovat místo havárie jim bude trvat několik dnů a možná i týdnů. Další měsíce bude hledat odpověď na to, proč minulý čtvrtek došlo k požáru a následným explozím.

autor: Jan Beneš
Spustit audio