V šumavské Kvildě otevřeli návštěvnické centrum zaměřené na jeleny

V Kvildě na Šumavě slavnostně otevřeli jedno z nových návštěvnických center, které správa parku vybudovala jako jednu z největších investičních akcí posledních let. Naučný okruh o životě jelenů a výběh, který je představuje v jejich přirozeném prostředí, to jsou jen některá z lákadel, která centrum nabízí. Další nové návštěvnické centrum se má otevřít v Srní na konci září a bude zaměřené na život vlků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové návštěvnické centrum Kvilda nabízí naučný okruh o životě jelenů a výběh, který je představuje v jejich přirozeném prostředí

Nové návštěvnické centrum Kvilda nabízí naučný okruh o životě jelenů a výběh, který je představuje v jejich přirozeném prostředí | Zdroj: ČTK

„Objekt je velkolepé, velkorysé návštěvnické centrum, které není pouze o vlastním objektu ale i o okolním areálu. Je tam výběh pro jeleny, zatím je jich tam sedm,“ popsal ministr životního prostředí Richard Brabec, který se slavnostního otevření centra ve Kvildě zúčastnil.

Brzy by v areálu mělo přibýt ještě osm jelenů a v budoucnu mají vyrůst i další výběhy. „Okruh představuje typická šumavská zvířata, což jsou jeleni. V příštím roce budeme dělat ještě výběh pro našeho rysa a plánujeme i výběh pro divoká prasata,“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„Lidi by si to neměli plést se zoologickou zahradou. Může se stát, že návštěvník projde stezku a jelení zvěř neuvidí, protože jako každá zvěř má svoje biorytmy, není to ochočená zvěř a nechodí se za lidmi podívat,“ upozornil vedoucí centra František Hrůza. V takovém případě centrum nabízí naučný okruh nebo záznamy z výběhu jelenů.

Nové návštěvnické centrum Kvilda nabízí naučný okruh o životě jelenů a výběh, který je představuje v jejich přirozeném prostředí | Foto: ČTK

„Na své si přijde dítě i profesionál, protože může poslouchat zvuk starého jelena, zvuk mladého jelena a další zvukové projevy. Samozřejmě také projevy při souboji jelenů. Úplnou specialitou je potom přenos z výběhu jelenů přímo na internet nebo ho tady zprostředkovat návštěvníkům na velkoplošné obrazovce,“ uvedl náměstek ředitele Správy národního parku Šumava Miloš Juha.

Centrum v Srní

Návštěvnické centrum v Srní se má otevřít příští měsíc. Zaměřeno bude na vlka a pozorování vlčí smečky. Přímo v budově centra se návštěvníci díky interaktivním tabulím a moderním výukovým prvkům dozvědí vše o životě vlka a ve venkovním výběhu ho pak budou moci při troše štěstí i vidět.

„Nebude to zoologická zahrada, bude to skutečně velký areál v přirozeném prostředí vlka,“ doplnil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Obě návštěvnická centra budou otevřena kromě dubna celý rok a vstup do nich je zdarma.

Šumavské návštěvnické centrum v Srní | Foto: Jitka Englová

Jitka Englová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme