Prezident Putin oslavil na Krymu 170. výročí založení Ruské zeměpisné společnosti

Prezident Vladimir Putin navštívil Krym. Společně s geografy oslavil na anektovaném poloostrově 170. výročí založení Ruské zeměpisné společnosti. Ukrajina už proti tomu protestovala. Krym je ale podle Putina ruský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

„O budoucnosti Krymu rozhodli zdejší lidé, kteří hlasovali pro znovusjednocení s Ruskem. Tečka,“ konstatoval dnes Vladimir Putin.

Příjezd ruského prezidenta na Krym určitě není náhodný, má to politický význam, říká zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín.

„Dalším důvodem je také to, že Ruská zeměpisná společnost má největší a nejbohatší archeologická naleziště právě na Krymu,“ dodává Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putin oslavil na Krymu 170. výročí založení Ruské zeměpisné společnosti. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín

Putin se mimo jiné zajímal o to, jak se poloostrov pod ruskou správou za rok a půl změnil.

„Oficiální stížnosti se k uchu ruského prezidenta jen tak nedonesou. Obyvatelé Krymu mu v podstatě jen děkují za to, že je uchránil před válkou na Ukrajině,“ přibližuje zpravodaj ČRo.

Krymský premiér Sergej Aksjonov požádal Vladimira Putina během jeho návštěvy poloostrova, aby povolil pít alkohol v místních sanatoriích.

Ruské zákony totiž alkohol ve zdravotnických zařízeních přísně zakazují. Putin dnes řekl, že by se pití vína mělo v restauracích v sanatoriích povolit.

Rusové proti Rusům: Země v nevyhlášené občanské válce

Číst článek

Ukrajina už proti návštěvě ruského prezidenta na anektovaném polooostrově protestovala. Prezident Petro Porošenko označil Putinův příjezd na Krym za výzvu civilizovanému světu a pokračování scénáře vyostřování situace.

Takové cesty podle Porošenka znamenají další militarizaci okupovaného ukrajinského poloostrova a vedou k ještě větší izolaci Krymu.

Žena v krymském Simferomolu prochází kolem graffiti, které znázorňuje ruského prezidenta Vladimira Putina | Foto: Reuters

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme