Zaměstnancům ve zdravotnictví by se plat mohl zvýšit o 5 procent. Podle odborů je to málo

Zaměstnancům ve zdravotnictví by se příští rok mohly zvýšit mzdy o pět procent. Navrhuje to ministerstvo. Odbory s tím ale nesouhlasí a dál požadují 10procentní navýšení. Pro takový růst platů by muselo ministerstvo najít více než sedm miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD dnes přiznal, že navýšení mezd o pět procent je maximum.

Podle něj půjde na platy v nemocnicích 1,8 miliardy, které resort v příštím roce získá ze zvýšení odvodů za státní pojištěnce. Tuto částku dnes ministerstvo ještě navýšilo.

„Na základě dat, která máme, jsme pro nemocniční segment našli ještě zhruba 1,3 nebo 1,5 miliard korun, což by umožňovalo nárůst platových tarifů zaměstnanců o 5 procent. To je maximum, které jsme v rámci systému schopni nalézt.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdravotníkům v nemocnicích by se plat mohl zvýšit o 5 procent. Podle odborů je to málo. Podrobnosti zjišťovala Iveta Vávrová

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel ocenil Němečkovu snahu vyjít odborářům vstříc. Navýšení platů, které navrhuje ministerstvo, je ale podle odborů nedostačující.

Se svými požadavky se proto chtějí obrátit ještě na premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD. Řešení by podle Engela měli hledat předsedové tří koaličních stran.

„Ministerstvo se chovalo velmi vstřícně a vyčerpalo své možnosti finančního řešení našeho požadavku. Největší škodu způsobilo nízké navýšení platby za státního pojištěnce, a proto se musíme obrátit tam, kde problém vznikl, a pokusit se to řešit na úrovni K3," řekl dnes Engel.

Soukromí lékaři se s ministrem nedohodli na zvýšení platů. Znovu se sejdou v září

Číst článek

Podle odborů začíná být situace v nemocnicích kritická. Chybí prý nejen lékaři, ale i zdravotní sestry.

„Doktoři odchází každý rok, v poslední době se k tomu přidal i střední zdravotní personál, takže už se zavírají některá oddělení. Dostupnost péče klesá a samozřejmě to přináší i velký problém v kvalitě poskytované péče,“ vysvětlil Engel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nárůstu platů ve zdravotnictví diskutovali ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a místopředsedkyně OSZSP ČR Ivana Břenková

Předseda lékařských odborů Engel už dříve upozornil, že jedině růst platů zastaví odchody lékařů a sester z českého zdravotnictví:

„V žádném jiném odvětví lidské činnosti u nás není takový exodus zaměstnanců jako ve zdravotnictví. Nejprve to byli lékaři, kterých odchází zhruba kolem 500 ročně, do toho je ještě nová legislativa, která omezila množství přesčasové práce z šestnácti hodin týdně na osm.“

Nárůst platů by se měl týkat všech zaměstnanců ve zdravotnictví, tedy nejen lékařů a sester. Letos stouply platy o pět procent.

Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl letos 62 735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře činí 32 450 korun a sestry 19 680 korun.

Anna Jadrná, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme