Brazilská policie zakročila proti sektě, která obírala své příznivce o majetek

Brazilská policie zatkla šéfy sekty, která měla využívat své stoupence jako otroky a nutit je odevzdávat veškerý majetek. Lidé, kteří sektu vedli, tak získali velké peníze, v přepočtu prý skoro tři čtvrtě miliardy korun. Teď jim hrozí vězení za obchod s lidmi, zločinné spolčení a praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kříž

kříž | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Některé peníze nebyly ani z prodaného majetku lidí. Řada z nich sektě odevzdávala i platební karty, na které dostávají sociální dávky nebo důchod. Šéfové sekty pak z karet vybírali. Čtyři lidi policie zadržela a dala do vazby, dva další ještě hledá.

Skoro 50 dalších lidí bude policie předvádět k výslechům. Kromě toho už zabavila pět automobilů a další majetek. Sekta pod jménem „Ježíš, pravda, která tě zasáhne“ nebo „Pravda, která napravuje“, působila na několika místech Brazílie zhruba čtyři roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brazílii v posledních letech přibývá sekt. Často se samy nazývají církve. Proti jedné takové zasáhla policie

Dohromady v ní podle policie bylo kolem 800 lidí. Ti se stěhovali na zemědělské usedlosti a tam bez nároku na odměnu pracovali. Všechno dělali podle pokynů duchovních vůdců sekty.

Ti své věrné také přemlouvali k tomu, aby odevzdali veškerý majetek s tím, že bude všechno společné. Z toho potom kupovali jednak nové statky, farmy, kde měli příznivci sekty hospodařit, pro sebe ale také kupovali luxusní rezidence a auta z dovozu.

To, co na statcích příznivci sekty vyprodukovali, pak prodávali, jako by to byla běžná firma či zemědělský podnik.

Stoupající počet sekt

Když se seřadí země podle počtu věřících, kteří se hlásí k římskokatolické církvi, tak Brazílie bude první. Na druhou stranu by ale byla nahoře i v žebříčku zemí, které mají největší počet sekt, náboženských společností či církví.

V Brazílii se sekty často samy nazývají církve, některé vedou samozvaní biskupové, a často vznikají jako malé náboženské společnosti třeba jen v jediné čtvrti nebo v jediném městě.

Některé ale získávají čím dál větší moc. Jejich představitelé se například dostávají do politiky. V kongresu jsou tak desítky poslanců a senátorů, kteří jsou příznivci těchto nových křesťanských společností.

Ve většině brazilských sekt funguje takzvaný desátek, tedy to, že lidé odevzdávají desetinu výdělku. V jedné sektě dokonce její šéf zavedl inovaci, aby lidé odevzdávali desátek ne z toho, co vydělávají, ale z toho, co by jednou chtěli vydělávat.

Náboženské společnosti jsou podezřelé, že s penězi příznivců nehospodaří v jejich prospěch, ale spíš ve prospěch šéfů církví. Navíc z těchto příjmů neplatí daně. Odhaduje se, že dohromady jsou jejich příjmy, přepočteno na české koruny, v řádu desítek až stovek miliard za rok.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme