Sněmovna projedná rušení finančních úřadů. Kritizují ho starostové, senátoři i premiér

O záměru Finanční správy zrušit více než dvě desítky svých poboček budou dnes jednat poslanci z podvýboru pro financování územních samospráv. Proti plánu se už postavili starostové dotčených obcí, senátoři a taky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kritizují hlavně to, že lidé budou mít finanční úřad příliš daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad v Hořovicích na Berounsku

Finanční úřad v Hořovicích na Berounsku | Foto: Petr Kološ

„Finanční správa oznámila, že hodlá zrušit 23 pracovišť, aniž by o tom dopředu informovala představitele jednotlivých obcí, aniž by se to projednávalo na koaliční radě. A to mi vadí a je třeba si o tom popovídat,“ říká poslanec za ČSSD Václav Votava.

Také poslancům vadí, že to lidé budou mít na úřad daleko. Na řadě míst chybí i potřebné dopravní spojení. To by byl problém například v Přelouči.

„Přelouč je jakési přirozené centrum. Čili ten, kdo bude chtít jezdit do Pardubic, musí nejdříve přijet do Přelouče, tam přestoupit a potom jet do Pardubic. Takže ono je to třeba 30 nebo i 40 kilometrů, ale neexistuje přímé spojení. Mnohdy vlakové a ani autobusové,“ popisuje starostka Přelouče Irena Burešová.

Členové podvýboru pro financování územních samospráv si na dnešní jednání pozvali šéfa finanční správy Martina Janečka, který tvrdí, že obyvatelé dotčených měst o službu finančních úřadů tam lidé podle něho nepřijdou.

„Proto jezdíme do 195 malých obcí vybrat daňová přiznání. Vybereme jich tam přibližně 26 tisíc každý rok. Tuto agendu samozřejmě lze bez problémů zajistit na těchto 23 územních pracovištích, které chceme zrušit,“ vysvětluje.

Finanční správa chce zrušit pobočky s méně než jedenácti zaměstnanci. Zhruba 240 lidí pak zaměstná na nejbližších pracovištích. Na provozu by měla ušetřit 10 milionů korun ročně.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme