Živnostenský úřad potvrdil 75tisícovou pokutu za reklamu s popravou vězně IS

Podnikatel se zbraněmi Martin Rudolf neuspěl s odvoláním proti pokutě za kontroverzní reklamu. Živnostenský úřad Pardubického kraje mu potvrdil za inzerát s fotkou oběti Islámského státu 75tisícovou sankci. Majitel zbrojařské firmy Multiagro a Zelený sport s pokutou nesouhlasí a proti rozhodnutí se chce znovu odvolat k Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontroverzní reklama na kalašnikov s motivem vraždy

Kontroverzní reklama na kalašnikov s motivem vraždy | Foto: Český rozhlas

Český podnikatel reklamu v časopise Střelecká revue postavil na reálné fotce, kterou zveřejnila organizace Islámský stát. Je na ní její stoupenec, který se chystá k vraždě klečícího britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Na inzerátu je vzkaz: S holýma rukama můžete být brzy na kolenou.

Živnostenský úřad Pardubického kraje trvá na tom, že inzerát porušuje zákon o reklamě. Snižuje lidskou důstojnost a obsahuje prvky násilí a strachu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubický živnostenský úřad potvrdil 75tisícovou pokutu za reklamu s islámským radikálem a jeho obětí. Detaily zjišťovala Veronika Hlaváčová

„Reklama nesmí být například v rozporu s dobrými mravy, nesmí obsahovat jakoukoli diskriminaci z důvodu rasy, pohlaví či národnosti, nebo obsahovat prvky násilí nebo prvky využívající motivu strachu,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Dominik Barták.

„Živnostenský úřad rozhodl o udělení sankce ve výši 75 tisíc korun, proti čemuž se účastník správního řízení odvolal,“ dodává mluvčí.

Odvolání projednalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a živnostenskému úřadu rozhodnutí vrátilo kvůli procesní chybě. Úřad chybu opravil a teď v srpnu pokutu Rudolfovi potvrdil. Ten s ní nesouhlasí.

„Je nepřiměřená a hlavně nesmyslná. Těch bodů je celá řada, oni to zjednodušili a vůbec neprošetřili naše námitky.“

Obchodník se zbraněmi se tak znovu odvolal. Stojí si za tím, že inzerát v časopise Střelecká revue byl originální a vtipný. Rada pro reklamu to ale odmítá.

„Arbitrážní komise jednomyslně rozhodla o tom, že předmětná komerční reklama je neetická," zdůrazňuje šéf rady Ladislav Šťastný.

„Porušuje etický kodex reklamy hned ve třech bodech. V podstatě jde o slušnost reklamy, její společenskou odpovědnost a za třetí o ochranu soukromí a zneužití jedince,“ vysvětluje.

Martina Rudolfa šetří policie také kvůli jeho skladu ve Slatině. Letos odtamtud odvezla několik tun zbraní a střeliva. Kriminalisté případ vyšetřují jako podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme