Brněnská mešita se opět stala terčem útoku vandalů. Rozbili dvě okna

Brněnská mešita ve Vídeňské ulici znovu čelila vandalům. Neznámí pachatelé rozbili dvě její okna, pravděpodobně železnou tyčí. Případ od úterního podvečera řeší policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okna brněnské mešity pachatelé podle policie pravděpodobně poškodili železnou tyčí

Okna brněnské mešity pachatelé podle policie pravděpodobně poškodili železnou tyčí | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Poškození personál mešity objevil včera vpodvečer těsně před zahájením odpolední modlitby. Útok se měl stát v noci z pondělí na úterý nebo v průběhu včerejšího dne.

Pachatelé způsobili škodu zhruba 3500 korun.Jestli se jednalo o nábožensky motivovaný čin, kriminalisté stále vyšetřují.

„Podle mě i tento útok byl cílený a žádný obyčejný vandalismus. Obáváme se toho, že už nám tam příště hodí třeba nějaké zápalné láhve, jak se nedávno odehrálo v Berlíně,“ řekl předseda českého Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi.

„My jsme s lidmi tady kolem nás kamarádi, nemáme žádný problém. Ten, kdo chce dělat problém, ho dělá. To je jeho věc,“ okomentoval situaci majitel nedalekého řeznictví Mustafa Gaber.

Modlitby by se na místě měly konat podle plánu.

Mešita stojí v Brně 17 let a je nejstarší modlitebnou svého druhu v Česku. Terčem útoku se stala už několikrát. V roce 2008 její fasádu například někdo postříkal sprejem. Napsal na ni mimo jiné i "Stop islámu".

Vandalové už také vhodili oknem dovnitř kámen. Předloni vysypali kosti před vchod a na kliku pověsili kus vepřového masa. Policie viníky nenašla.

Brněnská mešita | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported Wikipedista:Harold

Štěpánka Kadlečková, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme