Compagnie Rasposo rozehraje na Letní Letné drama o vášni a zranitelnosti

O hříšné vášni i hořkosti života vypráví inscenace Morsure francouzské Compagnie Rasposo, která bude až do 3. září vystupovat na největším českém festivalu nového cirkusu Letní Letná. Autorkou představení je mladá artistka Marie Molliens, která s dalšími pěti akrobaty v manéži vytváří atmosféru italského noirového filmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský soubor Compagnie Rasposo

Francouzský soubor Compagnie Rasposo | Foto: Letní Letná

Morsure je francouzský výraz pro kousnutí. Tímto slovem Compagnie Rasposo zastřešuje inscenaci, které je blízké téma živočišné dravosti, ale zároveň i lidské krutosti a agrese.

O vypjatých lidských emocích se prostřednictvím cirkusových umění rozhodla vyprávět šestice akrobatů, kterou v jejím dravém společenském rozjímání doprovází hudební trio.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzská novocirkusová Compagnie Rasposo rozehrává drama o vášni a zranitelnosti. Do šapitó souboru zavítala redaktorka Veronika Štefanová

Marie Molliens je jedinou ženskou akrobatkou v tomto artistickém seskupení. Je také autorkou námětu a režisérkou inscenace.

„V případě Morsure jsem skutečně chtěla, aby ta inscenace byla o lidské krutosti a intenzivních pocitech, které se v sobě snaží utlumit hlavní ženská postava. Tak silné emoce ale přehlušit nelze, a proto je musí hlavní hrdinka ze sebe dostat, chce je ze sebe doslova ‚vykřičet'. Tato inscenace je ale beze slov,“ popsala Marie Molliens.

„Lidský emocionální rozkol proto vyjadřuji skrze jednotlivé akrobatické disciplíny. Při vytváření takové inscenace vycházím ze svých zkušeností a z toho, o co se chci s publikem dělit. Inspirace přichází i z obrazů, knih nebo filmů. A samozřejmě i z nás samotných.“

Skutečná osobnost v zrcadle

Manéž v šapitó Compagnie Rasposo vypadá spíš jako komorní divadelní scéna, které dominují velké zrcadlo a bílé umyvadlo. Zadní stěnu tvoří klec, kterou známé z drezúry divokých šelem v tradičních cirkusech.

Diváci a akrobaté mají v tomto představení k sobě velmi blízko. Párovou akrobacii, tanec, techniku balance na rukou nebo chůzi po provaze akrobaté záměrně provádí v různém emocionálním rozpoložení.

Diváci jsou tak svědky momentů zrady, žárlivosti, hněvu i osamělosti.

„Pocity jsou základem této inscenace a ve vztahu k nim přemýšlíme o akrobatickém pohybu. Ten by měl místy působit až násilně, protože i o násilí, které na sobě lidé páchají, je tato inscenace,“ řekla Marie Molliens.

„Co se týče scénografie, chtěla jsem naznačit, že všech šest postav se ocitá ve slepé uličce. Scéna je proto situovaná do trojúhelníku s velkým zrcadlem uprostřed. V tomto zrcadle se symbolicky odráží skutečná osobnost každé z postav. Co se týče světel a kostýmů, chtěla jsem, aby to všechno vypadalo jako ze starého italského filmu.“

Z divadla do šapitó

Marie Molliens studovala na prestižní pařížské cirkusové škole Académie Fratellini. Je uznávanou provazochodkyní a ekvilibristkou, která předává své zkušenosti na cirkusových školách ve Francii i ve Švédsku.

Pochází z herecké rodiny. Její umělecká cesta se ale vždy ubírala více k tanci a cirkusu. V roce 2002 si Compagnie Rasposo pořídila šapitó, ve kterém na společných cestách po Evropě kontinuálně utváří komorní divadelně-cirkusovou atmosféru.

„Soubor vznikl už v roce 1987. Začínal jako pouliční divadlo, pak se proměnil v divadlo v šapitó a nakonec v nový cirkus. Divadlo je základem každé mé umělecké činnosti, možná i proto, že jsem v něm vyrůstala odmalička. Přivedli mě k němu rodiče a já zase je přivedla k cirkusu,“ dodala Marie Molliens.

Compagnie Rasposo uvede v Praze poslední představení inscenace Morsure 3. září. Bude zároveň derniérou. Soubor se totiž připravuje na nový projekt.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme