Energetika: Jsou obnovitelné zdroje udržitelné bez státních dotací?

19. srpen 2015

Jakou lekci nám poskytla extrémní vedra a sucha v oblasti obnovitelných zdrojích energie? Ukázalo se, že výkonnost solárních elektráren v horku klesá. Také ve větrných parcích se nepohnul ani list vrtule, o vodních elektrárnách nemluvě.

Jsou alternativní zdroje skutečně správnou odpovědí na naše energetické potřeby, nebo šlo jen o malý výkyv, který o jejich celkovém přínosu vlastně neříká nic?

„Teplo zasáhlo všechnu výrobu elektřiny, včetně elektráren tepelných a jaderných,“ uvedl v pořadu Pro a proti vedoucí klimatické a energetické kampaně organizace Greenpeace Jan Rovenský.

I v případě elektrovoltaiky je rozdíl způsobený horkem zanedbatelný ve srovnání s výkyvy mezi zimou a létem, dodal.

„U fotovoltaických panelů dochází k přímé přeměně slunečního záření na elektřinu, a protože se jedná o polovodiče, tak jejich účinnosti vysoké teploty obecně neprospívají. Nejlepší pro ně je hodně světla a nízká teplota,“ vysvětlil aktivista.

Závislost rezortu na klasických zdrojích je podle něj vinou „perverzně levného uhlí.“ To v ceně nezahrnuje externí náklady jako jsou škody na zdraví a životním prostředí. Po jejich započítání by byla cena uhlí zhruba dvojnásobná, soudí Rovenský.

„Česká republika nemůže mít postavený celý systém na fluktuujících obnovitelných zdrojích, Nemůžeme vyjít pouze s větrem a se sluníčkem. Ale máme k dispozici i jiné zdroje, například biomasu,“ vyjádřil svou podporu obnovitelným zdrojům aktivista.


Rovenský: „K českému solárnímu průšvihu došlo proto, že všichni fotovoltaiku podceňovali. To, že během dvou let budeme mít instalovaný výkon srovnatelný s Temelínem, si nikdo nedokázal představit… Je to varovný příklad, jak to dopadne, když špatně nastavíte dotace. Osobně jsem odpůrce dotací v energetice. Poté, co započítáme externí náklady do ceny paliv, tak bych to nechal volnému trhu a všechny dotace zrušil, ale to je bohužel věc, ke které politický systém ani přibližně netenduje.“

Publicista Ivan Brezina souhlasí s Rovenským, že dotace nejen v energetice jsou škodlivé. „Kdyby se obnovitelné zdroje udržely na trhu bez dotací, výborně.“


Brezina: „Doufám, že se český spotřebitel a volič ze solárního průšvihu poučil, protože dnes je sousloví obnovitelné zdroje v Česku vlastně nadávka. Bude nás to stát asi bilion korun a kvůli tomu jsme si uvědomili, že tudy cesta nevede a vždy když bude něco zatíženo dotací, objeví se nějaká parta mafiánů, která si z toho udělá zlatý důl.“

Zároveň je ale přesvědčen, že uplynulé extrémy počasí ukázaly, že „alternativní zdroje ve skutečnosti nejsou alternativní.“

„Jakmile dojde nějakému klimatickému, teplotnímu, mrakovému výkyvu, tak alternativní zdroje odpadávají, a musí být nahrazeny zálohou klasických zdrojů, takže jsou vlastně k ničemu,“ říká novinář.

Podle něj budou alternativní zdroje vždy marginální zdroj, který nemůže pokrýt celou spotřebu. „To že pár dnů bylo horko samozřejmě ale neznamená, že bychom měli zavřít všechny soláry a vypnout všechny větrníky,“ doplnil.

Biopaliva jsou velmi složitý problém, připomněl publicista. „Existuje výpočet, podle kterého by se na zlomkový výkon Temelína musela spálit biomasa ze tří Šumav.“

„Biomasa má také velkou řadou externalit, o kterých se mlčí. Když máte špatný filtr, produkují se dioxiny, biomasa se musí vozit z velké dálky, takže energii spotřebováváte na to, abyste ji do tepelné elektrárny dostali,“ upozornil na úskalí získávání energie z biomasy Ivan Brezina.

autoři: tpa , oci
Spustit audio