Státní zástupkyně navrhla vazbu pro šéfa litoměřické věznice Líbala

Českobudějovické státní zastupitelství podalo návrh na vazbu pro ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. V pondělí ho zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli podezření z korupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězeňská služba vazební věznice Ostrava přivezla obžalované ke Krajskému soudu

Vězeňská služba vazební věznice Ostrava přivezla obžalované ke Krajskému soudu | Foto: Tomáš Adamec

O tom, zda Líbal zamíří do vazby, rozhodne nejpozději zítra soud.

„Okresní soud si teď musí prostudovat spis, seznámit se s ním, nařídí vazební zasedání a v tom vazebním zasedání rozhodne, jestli ho do vazby bere, nebo nebere," vysvětluje náměstek krajského státního zastupitelství Petr Žižka.

„A to všechno musí udělat do 24 hodin od doby, kdy mu to bylo doručeno.“

Ředitel litoměřické věznice a bývalý ekonomický náměstek Vězeňské služby Tomáš Líbal je podezřelý z korupce a vydírání současného ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška.

„Generální ředitel Ondrášek na případ upozornil a podílel se na jeho objasnění. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nelze zatím sdělovat bližší informace. Jde o nejzávažnější případ korupce ve Vězeňské službě za uplynulých 25 let,“ řekla v pondělí Ondráškova mluvčí Hana Löffelmannová.

Ondrášek: Šlo o zakázky na generálním ředitelství

Podle ředitele Vězeňské služby je případ velmi rozsáhlý. Kolika a jakých zakázek se údajná korupce týká, ale v pondělí prozradit nechtěl.

„Řekl bych k tomu jen to, že se to týkalo zakázek, které na generálním ředitelství běžely, ale i zakázek budoucích.“

Ondrášek také řekl, že se ho už při jeho nástupu do funkce snažil někdo zdiskreditovat. Konkrétně naznačil, že mu prý Líbal sliboval, že zastaví mediální kampaň proti němu, pokud ho Ondrášek vrátí zpět na post náměstka.

Jako bonus mu prý bylo přislíbeno několik milionů jako provize. Od koho přesně měly peníze být, ale Ondrášek nechtěl říct.

ČRo, Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme