Velká francouzská média čelí žalobě od muže, který přežil útoky na Charlie Hebdo

Muž, který přežil řádění islamistů po útoku na pařížskou redakci deníku Charlie Hebdo, žaluje trojici francouzských médií. Lilian Lepere tvrdí, že novináři z rozhlasové stanice RMC a televizních kanálů France 2 a TF1 svým zpravodajstvím ohrozili jeho život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina belgických vydání plátku Charlie Hebdo už lidí vykoupili či rezervovali

Většina belgických vydání plátku Charlie Hebdo už lidí vykoupili či rezervovali | Zdroj: Reuters

Lilian Lepere je povoláním grafik, a právě jeho zaměstnání se mu málem stalo osudným.

Poté, co bratři Chérif a Said Kouachiovi v lednu vtrhli do redakce Charlie Hebdo a postříleli tam dvanáct lidí, utekli z Paříže do nedaleké obce a zabarikádovali se v tamní tiskárně - kde pracoval mimo jiné i Lepere.

Ten se před radikály stihl skrýt do skříňky pod dřezem. Díky mobilnímu telefonu, který měl u sebe, zkontaktoval policii.

Francouzští novináři věnovali tragédii obrovskou pozornost. Velká část televizí a rozhlasových stanic sledovala policii při pátrání po pachatelích.

Rozhlasová stanice RMC jako první během policejní akce u tiskárny vyzradila, že je v budově kromě ozbrojenců jeden ze zaměstnanců. Odvolávala se přitom na sdělení jednoho z francouzských poslanců.

Tyto zprávy pak převzaly i televize France 2 a TF1. Podle Leperena tak teroristé mohli snadno jeho úkryt objevit, i když novináři detailnější informace o jeho poloze nesdělovali.

Žalobou se už zabývá francouzská prokuratura, která spustila vyšetřování. Případ řeší i francouzská Rada pro audiovizuální vysílání, protože úzce souvisí s otázkou svobody sdělovacích prostředků.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme