Park Na Špici chrání nové kamery s vysokým rozlišením

20. srpen 2015 06:20

Opravený park Na Špici v Pardubicích budou hlídat kamery. Ve dne i v noci tak budou mít dispečeři městské policie výborný přehled o dění v prakticky celé rekreační zóně.

Už dnes přitom správce parku hlásí ztráty majetku. Drahomíra Bačkorová přišla na místo ve chvíli, kdy odborná firma techniku montovala.

„Toto je rozvaděč, kde je pro tu kameru umístěna centrální jednotka. V té krabici je modul pro přenos videosignálu na dispečink městské policie. Kamera je plně otočná, 360 stupňů, takže kouká kolem své osy a má velký optický zoom. Má i noční vidění na nějakých 150 metrů,“ říká Aleš Pachman z firmy, která instaluje ty kamery v parku Na Špici.

Čtěte také

Kamery jsou v parku dvě. Jedna je u altánu a druhá u lávky. „Nedávají se tak, aby tam byly skrytě a lidé si jich nevšimli, ale aby plnily svůj účel.“

Kamera vidí okénkem přímo do altánu, má 36násobný optický zoom


Moderní kamery
Nové kamery snímají ve full HD. Záznam se v plném rozlišení ukládá na paměťovou kartu a ve snížené kvalitě se v reálném čase odesílá na dispečink. Kamery se otáčejí o 360 stupňů, mají 36násobný optický zoom a noční vidění. Jsou kovové a odolné proti vandalům.

Kamery jsou v parku podle Huberta Stiebera, správce parku, potřeba: „Už se objevili první nenechavci, proto je potřeba zabezpečit areál. Někdo nám třeba vykradl sklad. Bylo tam základní zahradnické nářadí, sekyrka, pilka, fukar, děti ze školy Svítání si pak neměly čím naštípat dřevo,...“ Podle správce by mohl kamerový systém nenechavce odradit.

Na instalaci nového záznamového zařízení se přijel podívat i Petr Kvaš z městské policie, který má celý systém na starosti. Vysvětlil, že původně s kamerami v parku nepočítal, ale oprava celé lokality byla drahá, přispěla na ni Evropská unie, a tak je potřeba majetek i celé místo lépe zabezpečit.

„Dali jsme informaci o kamerách do provozního řádu. To, jestli umístíme cedulky s textem, že prostor monitorujeme, zatím zvažujeme. Chceme, aby to zapadlo do konceptu parku.“

Nové kamery mají nesrovnatelně lepší obraz

Kromě dvou kamer v parku Na Špici bude v první fázi umístěno v centru města ještě dalších 15 přístrojů.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio