Objevili se další 'Šmejdi'. Po telefonu slibují výhru a tím lákají na předváděcí akci

19. srpen 2015

Po čase tu máme další varování před nechvalně proslulými 'Šmejdy'. Tentokrát jde o společnost IQ Teleshopping s.r.o. Je to klasický příklad pořadatele předváděcích akcí, který od vás vyinkasuje desítky tisíc korun za předražené zboží, které jste ani původně nechtěli, a pak i s vašimi penězi zmizí v nenávratnu.

Jak je možné, že zde nepomůže ani zákonem garantované právo na odstoupení od smlouvy do čtrnácti dnů od převzetí zboží? Na to se Radim Bártů zeptal právního poradce časopisu dTest Miloše Borovičky.

„Ono je to prakticky u téhle konkrétní společnosti nemožné, protože sídlo, které je zapsané v obchodním rejstříku, je pouze virtuální. Nikdo nepřebírá poštu, nikdo se o odstoupení od smlouvy nedozví a zrovna tak nelze vrátit zboží na tuto adresu,“ vysvětluje Miloš Borovička.

Společnost IQ Teleshopping láká spotřebitele na výhru po telefonu. „Zavolají, že jste něco vyhráli a máte si přijít cenu vyzvednout do nějaké restaurace nebo hotelu. Tvrdí, že se nejedná o žádnou předváděcí akci, ale opak je pravdou. Spotřebitelům se nabízí klasický sortiment, hrnce, nože, vysavače, a oni potom pod dojmem výhry nakupují, dostávají různé vouchery, které ale není kde uplatnit, a nakonec přijdou domů s bezcennými cetkami,“ upozorňuje Miloš Borovička.

Peníze, které jednou zaplatíme, jsou podle něj pak většinou rychle pryč a šance na jejich vrácení je mizivá. „Tyto společnosti rychle zanikají. Než může proběhnout soudní kolečko, tak společnost dávno nefunguje a nemá žádný majetek, na který by se mohla vztáhnout exekuce,“ dodává.

Čtěte také

autoři: Radim Bártů , dTEST
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.