Richard Seemann: Merkelová je pro celoevropské řešení utečenecké vlny

19. srpen 2015

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová pod dojmem sílícího přílivu uprchlíků vyzvala k zavedení jednotné linie evropské azylové politiky.

Jen v samotném Německu se počet imigrantů, především ze Sýrie a Balkánu, zvýšil z letošní prognózy 450.000 na 750.000 žadatelů o azyl, jak oznámil ve středu spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière.

Současně s tím stoupá i nervozita samotného obyvatelstva z těchto počtů a k tomu následné akce zejména pravicových extremistů, kteří od počátku roku ve 200 případech zapálili ubytovny pro azylanty.

Přitom se lavinovitě prohlubuje ve všech spolkových zemích ubytovací nouze pro imigranty. Jak prohlásila imigrační ministryně Bádensko-Virtemberska, rodilá Turkyně Bilkay Öneyov,á musela by pro jejich ubytování vybudovat každým dnem jeden věžový dům.

V důsledku tohoto vývoje Merkelová v letním rozhovoru pro 2. německý televizní program ZDF upozornila, že bude-li to pokračovat dosavadním tempem, pak se dostane problém uprchlíků v Evropě před problém Řecka a stability euro.

Čtěte také

Proto je nutno urychleně posoudit v rámci Evropské unie zavedení jednotného azylového standardu.

Tuto myšlenku podporuje komisař pro uprchlíky Spojených národů Antonio Guterres. Upozornil, že není již nadále únosné, aby pouze Německo a Švédsko přijímaly většinu uprchlíků na své území. Odpovědnost za ně si proto musí Evropa mezi sebe rozdělit.

Spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier požaduje, aby bylo urychleno vypovězení odmítnutých žadatelů o azyl.

Uprchlíci

Spolkové země a komunální politici si stěžují, že vysoký počet azylantů z Balkánu setrvává na jejich území, ačkoliv jsou téměř všichni odmítnuti.

Sociálně demokratický politik proto podporuje žádost, aby další země, jako Albánie, Makedonie a Kosovo, byly prohlášeny za bezpečné země, což by přineslo podstatné ulehčení současné situace v německé oblasti.

V tom je zajedno i křesťansko-demokratický pověřenec europarlamentu pro Srbsko David McAllister. Ten prosazuje vést v těchto balkánských zemích kampaň, která by tamnímu obyvatelstvu vysvětlila, že možnosti získat v Německu azyl jsou minimální.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann obvinil Řecko i Itálii, že posílají přes své území uprchlíky do Německa v rozporu s příslušnými dohodami.

„Musíme posoudit, zdali se německý sociální stát může dovolit dosavadní finanční velkorysost. Praví uprchlíci požadují jen bezpečnost, ubytování, denní stravu a něco na obléknutí,“ prohlásil křesťanský sociál Hermann.

Spustit audio