Bobošíková vede bojovníky za svobodu v Lidicích. Někteří místní s tím nesouhlasí

Někdejší novinářka a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková má novou funkci. Stala se předsedkyní základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v Lidicích. Bobošíková v obci nebydlí, členkou tamní organizace je ale už několik let. Její zvolení do čela svazu vyvolalo mezi místními kontroverze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Bobošíková

Jana Bobošíková | Foto: Suverenita Blok Jany Bobošíkové

„Má jiné zájmy, vlastní politické úspěchy, tak si získává své příznivce,“ říká Miloslava Kalibová. Ta je jedna ze tří posledních žijících žen, které pamatují původní Lidice, než je nacisté v roce 1942 vypálili.

S novým složením výboru organizace svazu bojovníků v čele s Janou Bobošíkovou nesouhlasila, a tak hlasovala proti. Ruku nezvedli ještě tři lidé, víc než dvacet dalších členů organizace ji ale přehlasovalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někdejší europoslankyně Bobošíková získala křeslo předsedkyně ČSBS v Lidicích. Ne všichni s tím v obci souhlasí. Více od Kateřiny Havránkové

Například Václav Zelenka, kterého za války jako dítě poslali po vypálení Lidic na poněmčení:

„Vždyť je tu na každé akci. Je to mladá, ambiciózní žena, která si nenechá foukat do kaše, což je správné.“

Václav Zelenka naráží na dlouhodobé spory v obci i v samotné organizaci. Poslední konflikt se týká lidických letců Stříbrného a Horáka, kterým by rodina Kalibova chtěla postavit pomník. Proti je ale Pavel Horešovský.

Ten je spolu s dalšími v obci přesvědčený, že právě kvůli letcům nacisté vesnici vypálili. Pavel Horešovský teď kvůli sporům z funkce předsedy lidických bojovníků za svobodu odstoupil. A nahradila ho právě Jana Bobošíková.

Její volba nenadchla ani předsedkyni okresního výboru bojovníků v Kladně Gabrielu Havlůjovou: „Do Lidic vstoupili i další členové její strany. Myslím, že to byla Suverenita.“

Uklidní 'rozjitřenou krev'?

Další členka, starostka obce za nezávislé Veronika Kellerová nové vedení podporuje: „Ty její zkušenosti možná i uklidní rozjitřenou krev.“

Jana Bobošíková říká, že nová funkce je pro ni čest a chce hned začít pracovat. Své plány zatím ale prozrazovat nechce.

„Pracujeme na tom, aby se sešel nově zvolený výbor. Nejprve představíme členům naší základní organizace plán práce pro příští rok,“ komentuje nová předsedkyně.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme