Nálož u silnice zabila na jihovýchodě Turecka osm vojáků. Napětí v zemi roste

Nejméně osm tureckých vojáků zabil výbuch v provincii Siirt na jihovýchodě země. Nálož u silnice odpálili na dálku kurdští ozbrojenci ve chvíli, kdy místem projížděla vojenská kolona. V Istanbulu dnes také napadli dva útočníci se samopaly policejní ostrahu před palácem Dolmabahçe. Oba ozbrojence už policie zadržela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zabezpečují silnici vedoucí k paláci Dolmabahçe, kde dva útočníci se samopaly napadli policejní ostrahu

Policisté zabezpečují silnici vedoucí k paláci Dolmabahçe, kde dva útočníci se samopaly napadli policejní ostrahu | Zdroj: ČTK

Kurdská strana pracujících útoky proti turecké armádě stupňuje. Parlamentní prokurdská strana HDP, která v červnových volbách výrazně posílila, se ale od násilí distancuje.

„Podporujeme místní iniciativy a účast lidí na místní správě. Nikdy jsme ale nevěřili, že se dá něčeho dosáhnout násilím a se zbraní v ruce. Proto všechny varuji, aby se do této pasti nenechali chytit," prohlásil po útocích šéf strany HDP Selahattin Demirtaş.

Podle kritiků pomáhají boje s Kurdy vládní Straně spravedlnosti a rozvoje k získání hlasů v očekávaných předčasných volbách.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu se v úterý vzdal pověření k sestavení koaliční vlády a mandát odevzdal prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Premiérovi se nepodařilo sestavit kabinet od voleb, které v červnu vyhrála jeho Strana spravedlnosti a rozvoje, protože nenašel koaliční partnery.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme