Estonsko žádá propuštění policisty Kohvera odsouzeného v Rusku za špionáž

Evropská unie a Estonsko vyzvaly k propuštění estonského policejního důstojníka Estona Kohvera. Ruský soud ho poslal do vězení na 15 let za nezákonné překročení hranice a držení zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Estonský policejní důstojník Eston Kohver při soudním řízení

Estonský policejní důstojník Eston Kohver při soudním řízení | Zdroj: Reuters

15letý trest pro Estona Kohvera vyvolal v Estonsku bouři emocí.

Prezident Toomas Hendrik Ilves vyzval občany, aby zítra, v Den estonské nezávislosti, vyšli do ulic s protestní žlutou stužkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

K 15 letům vězení a k peněžní pokutě odsoudil soud v Rusku důstojníka estonské tajné služby. Více o případu mluví publicista Jefim Fištejn

Tallinn trvá na tom, že policista plnil úkoly na hranici, kde ho - na estonském území - zajali neznámí ozbrojenci a unesli do Ruska.

To ho ale podle rozsudku považuje za špiona, který nelegálně překročil ruskou hranici se zbraní, municí a značným finančním obnosem.

Ruský advokát Estona Kohvera Jevgenij Aksjonov prakticky rezignoval na roli obhájce. V Estonsku proto tento proces považují za výsměch spravedlnosti.

Ruský soud poslal do vězení estonského důstojníka. Prováděl prý špionáž

Číst článek

„Proces byl zcela neveřejný. Obhájci, které si estonská strana sjednala, museli od procesu odstoupit. Hájil ho obhájce ex offo, který prohlásil, že neměl přístup k žádným spisům. Místo, aby se dožadoval osvobození svého mandanta, dožadoval se pouze zmírnění trestu, a to v rozsahu deseti let vězení,“ říká publicista Jefim Fištejn.

„Celý proces dělá dojem, že Rusko v tomto smyslu ztratilo soudnost. Není to poprvé, co byla osoba unesena z území cizího státu s pytlem na hlavě. A v želízkách je obviněna z nepovoleného překročení ruských hranic,“ dodává.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme