Elektronické cigarety na předpis a hrazené z pojištění, navrhují někteří britští experti

Elektronické cigarety jsou podle britských expertů o 95 procent méně škodlivé lidskému zdraví než tabák. Proto by mohly být předepisovány na recept a hrazeny ze zdravotního pojištění jako způsob odvykání kouření. Doporučení, se kterým přichází v nové studii agentura britského ministerstva zdravotnictví, ale zpochybňuje řada jiných odborníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Zdroj: Reuters

„E-cigarety nejsou zcela bez rizika, ale ve srovnání s kouřením přinášejí jen zlomek škod," řekl profesor Kevin Fenton z agentury Veřejné zdraví Anglie, která na studii spolupracovala.

Většina škodlivin, které způsobují nemoci spojené s kouřením, totiž v elektronických cigaretách podle studie zcela chybí. Zdravotnické organizace se až dosud zdráhaly označit e-cigarety za zdraví méně škodlivou alternativu klasických cigaret.

Přehrát

00:00 / 00:00

E-cigarety na předpis a hrazené z pojištění, navrhují někteří experti. Téma přiblížil předseda zdravotnického výboru za hnutí ANO R. Vyzula

Například zpráva Světové zdravotnické organizace z roku 2014 vyzvala k přísné regulaci e-cigaret, zákazu jejich kouření v uzavřených prostorech a zákazu prodeje nezletilým.

O bezpečnosti elektronických cigaret víme v současné době příliš málo, upozorňuje předseda poslaneckého zdravotnického výboru za hnutí ANO Rostislav Vyzula.

„Na trhu je jich celá řada. Myslím, že je jich něco kolem 500. Všechny mají různý obsah nikotinu. Nevíme, jakým způsobem to vlastně působí na zdraví a vznik nádorového nebo plicního onemocnění,“ vysvětluje Vyzula.

E-cigarety jsou zařízení na baterii, která přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru. Jsou rychle rostoucí alternativou kouření běžných tabákových cigaret. Mezi řadou kuřáků jsou oblíbené, protože neobsahují dehet a další chemické látky jako běžné cigarety.

Na veřejných prostranstvích by se podle něj mělo kouření elektronických cigaret zakázat. Tématem se po prázdninách budou zabývat také čeští poslanci, které čeká rozhodování o takzvaném protikuřáckém zákonu.

„Návrhy jsou v současné době ve sněmovně dva. Jednak je to poslanecký návrh, a jednak je to vládní návrh,“ dodává Vyzula.

Návrh z dílny ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD ještě před prázdninami schválila vláda.

Pokud projde Poslaneckou sněmovnou, Senátem a podepíše ho prezident, tak si lidé nezakouří jak v hospodách a restauracích, tak třeba i na koncertech nebo jiných společenských akcích. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech.

Kouření omezené zákonem ve světě | Foto: Český rozhlas

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme