Ministři rozhodnou o 20 milionech pro Klokánky, některá zařízení se zřejmě zavřou

O dvacetimilionové dotaci pro Klokánky bude dnes rozhodovat vláda. Fond ohrožených dětí, který zařízení pro týrané a zneužívané děti provozuje, musel vypracovat podrobný krizový plán. A to včetně návrhu jak a kdy chce zaplatit své dluhy. Ministři tím podmínili udělení mimořádného příspěvku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Klokánku v Hostivicích u Prahy

V Klokánku v Hostivicích u Prahy | Foto: Michaela Vetešková

Peníze z prodeje tří budov Klokánků – v Kroměříži, pražských Kbelích a v Dubí na Teplicku – by měly pomoci smazat dluh u finančního úřadu. Ten musí Fond ohrožených dětí uhradit co nejdřív, stejně tak musí sehnat peníze i pro Pražskou správu sociálního zabezpečení.

„Pražská správa sociálního zabezpečení je největší dluh, je tam 20 milionů. Splátky by měly být rozloženy do 24 měsíců. Zbývající dluhy jsme v této době také schopni uhradit z prodeje nemovitostí, ze získaných darů a dalších aktivit fondu, které v budoucnosti budeme provozovat,“ potvrdila členka předsednictva FOD Hana Kupková.

Fond také sníží počet svých poboček a některé azylové domy převede na jiného provozovatele. Více než 120milionové dluhy způsobily především velké investice. Organizace nakupovala hlavně nemovitosti jako sídla pro Klokánky.

„My jsme samozřejmě budovali jednotlivá zařízení podle potřeb jednotlivých krajů, a ta potřeba už potom nebyla taková a podpora nebyla tak vysoká, jak jsme si mysleli. Ale každopádně my jsme se o ty děti řádně starali,“ říká Jan Vaněk, který ve vedení fondu vystřídal jeho dlouholetou šéfku Marii Vodičkovou.

O přidělení mimořádné 20milionové dotace pro Fond ohrožených dětí by vláda měla rozhodnout dnes. Částka by měla pomoct zajistit provoz Klokánků do konce roku.

S dotací ale nesouhlasí Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Podle jejího prezidenta Jiřího Horeckého to znevýhodní ostatní organizace.

„Je to nespravedlivý přístup vůči ostatním, o kterých také víme, že mají finanční důvody. Ať už, protože dostali nižší dotace, nebo udělali nějaké chyby v hospodaření.“

„I bez té dotace je několik cest, jak služby zredukovat, jak založit nové právní subjekty a pokračovat v organizačních složkách,“ míní Horecký.

Klokánky | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme