Maďarský plot proti migrantům se zatím příliš neosvědčil. Překonat lze snadno

Maďarsko pokračuje ve výstavbě plotu podél hranice se Srbskem. Už má hotový 70kilometrový úsek, po dokončení má být bariéra ještě o sto kilometrů delší. Plot má odradit migranty před tranzitem přes maďarské území, zatím se ale příliš neosvědčil – jde totiž poměrně snadno překonat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plot proti migrantům na maďarsko-srbské hranici

Plot proti migrantům na maďarsko-srbské hranici | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Už zdálky jsou slyšitelné rytmické zvuky mobilního bucharu. Na maďarsko-srbské hranici, podél které je v úseku několika desítek kilometrů natažený žiletkový plot, teď totiž armáda přitlouká speciální železné kůly.

Jánosz Balász je jedním z dobrovolníků, kteří bariéru na hranici staví. Říká, že pracují denně osm hodin, ale o smysluplnosti plotu není přesvědčený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavbu plotu i první zkušenosti s jeho fungováním sledoval přímo na maďarsko-srbské hranici zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Převaděči plot jednoduše přestřihnou nebo přes něj přehodí větve, tlustou deku a dostanou se pak s migranty lehce na druhou stranu. Denně musíme plot na několika místech opravovat,“ stěžuje si.

Tvrdí, že co chvíli se z houštiny křoví a vysoké trávy na srbské straně vynoří unavené postavy a snaží se dostat do Maďarska. Většinou se jim to bez problémů podaří. Všude kolem hranice jsou už vyšlapané cestičky. Na zemi leží kusy oblečení, spacáky, boty.

Policie zadržela u maďarsko-srbské hranice migranty ze Sýrie | Foto: Petr Vavrouška

Vcházím do jednoho z domů pár metrů od hranice. Slouží jako útočiště pro uprchlíky, kteří se už dostanou do Maďarska. Je evidentní, že v těchto prostorách přespávají. Jsou tady provizorní postele, spacáky, na zemi leží boty, oblečení, zubní kartáčky, léky nebo dětské pleny.

Maďarský plot má zabránit přechodu migrantů přes maďarské území. Jeho celková délka má být 170 km, zatím je postaveno 70 km plotu. Jde o plot ze žiletkového drátu vysoký 1,5 metru. K železným tyčím se teď připevňuje další bariéra z pletiva vysoká 3 metry. Na plotě nejsou žádná čidla ani kamerový systém, jde jen o fyzickou překážku.

Maďarská policie právě pár metrů od domu zadržela před chvílí desítky migrantů ze Sýrie. Jsou mezi nimi i mladí sourozenci Firas a Hazár.

Mladík mi říká, že za loď do Řecka zaplatili 1500 dolarů za osobu. Pak cestovali do Srbska vlakem a autobusem. Na hranici na ně měl čekat převaděč, ale ten si vzal peníze a zmizel.

„Přeju si lepší budoucnost, lepší život. Utekli jsme se sestrou před válkou a mířili jsme do Švédska, kde už jsou naši rodiče,“ říká velmi slušnou angličtinou šestnáctiletý hoch. Nejnebezpečnější byla podle něj cesta z Turecka do Řecka lodí. Ta byla totiž malá, přeplněná a báli se, že se potopí.

Po migrantech zůstává u hranic nepořádek | Foto: Petr Vavrouška

Po pár minutách obecných formalit žádá policie evidentně znavené migranty, ať si nastoupí do přistaveného autobusu. Zhruba čtyřicet běženců ze Sýrie, kteří přišli do Evropy, aby tady našli lepší život, teď odvezou do záchytného tábora.

'Odhodlané plot neodradí'

Pár desítek metrů od hranice a nového plotu žije důchodce, pan Silvestr Noť. Denně potká před svým domem až dvě stě migrantů. „Není s nimi problém. Přijdou k brance, poprosí o vodu, úrodu mi netrhají. Ale na noc se raději zamykám,“ přiznává farmář.

Podle starosty příhraniční obce Kebekháza Roberta Molnára ale plot nic neřeší. „Lidi, kteří jsou odhodlaní a už zvládli třeba tři tisíce kilometrů, určitě neodradí. Navíc můžou utíkat přes sousední Rumunsko, kde žádná taková bariéra nestojí,“ upozorňuje starosta.

To, že uprchlíky tato bariéra nezastaví, si uvědomil i maďarský premiér Viktor Orbán, který rozhodl, že se na hranice přesunou tisíce policistů, aby plot doplnili.

Plot proti migrantům na maďarsko-srbské hranici končí uprostřed polí | Foto: Petr Vavrouška

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme