Na cestu historií Evropy zve děti v Plzni nová výstava

20. srpen 2015

Základem nové výstavy Stroj času jsou ilustrace a interaktivní expozice, představující jednotlivé historické etapy. Malí i velcí návštěvníci jsou zváni k objevování evropské historie, prostřednictvím kostýmů, prostředí a aktivit, které navozují pocit, že se opravdu ocitli v dané době.

Interaktivní expozice vznikla na motivy knihy Historie Evropy a jejím základem jsou ilustrace Renáty Fučíkové. Umístěna je v areálu DEPO2015, kam doputovala z galerie Sladovna Písek. Tam ji během půl roku vidělo dvacet tisíc dětí. A nejen vidělo - děti se mohou ve Stroji času stát řemeslníky, princeznami, mnichy, malíři, vědátory nebo dokonce disidenty. S nápadem vytvořit výstavu přišla Tereza Dobiášová, ředitelka galerie Sladovna Písek.

„Pokud vím, tak ji to napadlo tehdy, když dostala do ruky moji knížku Historie Evropy - Obrazové putování, protože ta knížka opravdu vypráví příběh našeho světadílu od samého začátku od pravěku až po dnešek. Tím jak je ta knížka taková veliká a naplněná spoustou událostí, tak to inspirovalo ji a zpětně potom mě zkusit vymyslet, jak to dětem předložit," popsala zrod výstavy ilustrátorka Renáta Fučíková.

Stroj času děti přenáší do jednotlivých sekcí, do pravěku, středověku nebo třeba renesance. Jde v podstatě o jakýsi labyrint složený ze spousty místností, které představují jednotlivé historické etapy. Cílem je, aby se děti bavily, není to škola. Ponaučení a vědomosti získávají až jaksi mimoděk během mnohých aktivit, které na výstavě dělají.

Děti nejvíc baví souboje a bitvy

Nejoblíbenější u malých návštěvníků interaktivní výstavy jsou různé bitvy a souboje. Děti dostanou kostýmy, obléknou si samy, co chtějí a jako zbraně dostanou i dřevěné meče nebo molitanové kameny. Aby si neublížily, vyfasují samozřejmě i přilby.

„Sehrály třeba bitvu mezi Kelty a Římany nebo zase naopak si můžou zahrát na římské tržiště, takže prodávají různé produkty. Můžou si zahrát i na hostinu nebo si zahrají ve středověku na rytířský turnaj a to kupodivu bavilo hlavně dívky, že si sedly na dřevěného koně a zkoušely si být rytířem," doplnila Renáta Fučíková.


Podrobnosti a další informace o výstavě najdete zde.

Areál DEPO2015 je výrazně industriální a ikdyž i písecká Sladovna, kde výstava byla původně, je také spíše industriálním prostorem, v celkovém dojmu se liší.

„My jsme zvyklí na atypické prostory, nicméně jsme zvyklí na měkčí prostory. U nás je hodně dřeva. Tady jsme museli najednou zápasit s větším prostorem, který je relativně chladný na pocit. Uvidíme jak to bude fungovat, jak to bude vyhovovat dětem," uvedla ředitelka galerie Sladovna Písek Tereza Dobiášová.

Výstava Stroj času je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015 a v areálu DEPO2015 v Plzni bude přístupná až do 9. října.

Foto z výstavy Stroj času plzeňském areálu DEPO2015
Spustit audio