Srážku letadel na Slovensku nepřežilo sedm lidí, 31 se zachránilo seskokem

Na západě Slovenska se dopoledne srazila dvě malá dopravní letadla L-410 s parašutisty. Následně se obě zřítila. Nehodu nepřežilo sedm osob, čtyři členové posádek obou letadel a tři parašutisté. 31 parašutistů, včetně jednoho Čecha, vyvázlo ze srážky v pořádku. Pět z nich mají lehčí zranění. Příčinu nehody policie nezná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie a záchranáři na místě nehody dvou letadel se dvěma skupinami parašutistů na palubách u obce červený Kameň na Slovensku

Policie a záchranáři na místě nehody dvou letadel se dvěma skupinami parašutistů na palubách u obce červený Kameň na Slovensku | Zdroj: ČTK

Nehoda se stala u obce Červený Kameň v okrese Ilava. Na místě zasahovaly hasičské jednotky z Dubnice nad Váhom a z Trenčína, záchranáři s vrtulníky i místní dobrovolní hasiči. Vyslán byl i vrtulník letky ministerstva vnitra a speciální jednotky na čtyřkolkách, které pátraly po členech posádky v těžko dostupném terénu.

Jedno letadlo se zřítilo do oblasti sedla Chotuč a druhé přibližně dva kilometry od obce Červený Kameň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na západě Slovenska se srazila dvě malá dopravní letadla s parašutisty, nepřežilo sedm osob. Na místě nehody natáčel zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Na místo nehody dorazil slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák a také ministr vnitra Robert Kaliňák. „Krátce po startu a prvním leteckém manévru došlo zatím k nevysvětlitelnému střetnutí obou letadel, které následně začaly po srážce padat dolů,“ popsal Kaliňák průběh tragické události.

Při srážce podle něj došlo "k odstranění některých částí letadel", které tak nebyly schopné dalšího letu. Kaliňák uvedl, že z jednoho letadla se podařilo vyskočit všem 17 parašutistům. Druhé však opustilo pouze 14. „Vyšetřování zodpoví, pro jakou příčinu se jim nepodařilo zachránit,“ dodal.

Server topky.sk informoval, že zranění, která utrpěli účastníci srážky, si nevyžádala hospitalizace. Pět parašutistů utrpělo jen povrchové zranění. Po ošetření v nemocnici je propustili domů. Informoval o tom ministr zdravotnictví Viliam Čislák. Dodal, že z charakteru zranění lze usuzovat, že k nim došlo ještě na palubě letadla.

Parašutista z Krnova: Museli jsme vyskákat během vteřin

Bez zranění vyvázl z tragické nehody také jeden Čech, Michal Gromnica z Krnova. V letadle byl jako kameraman, který měl natočit pokus slovenských parašutistů o rekord v hromadném seskoku a spojení ve volném pádu.

Bratislavskému zpravodaji ČRo Petru Vavrouškovi řekl, že nic horšího v životě nezažil a že se dnes v podstatě podruhé narodil. Všechno se podle něj seběhlo velmi rychle. Ke kontaktu letadel došlo ve výšce zhruba 1300 metrů, pak prý bylo jasné, že všichni musí během několika vteřin vyskočit.

Pomoc psychologů, kteří na místě nehody pomáhali, prý on sám nepotřeboval. Gromnica je zkušený parašutista a i přes dnešní tragédii bude prý s padákem dál skákat.

Parašutisté nacvičovali akrobatické triky před nedělním leteckým dnem na letišti Slavnica. Ten po tragédii pořadatelé zrušili. Mezi oběťmi jsou totiž podle všeho i členové místního aeroklubu, kteří přehlídku připravovali.

Nehoda se podle Juraje Geynese ze slovenského Leteckého a námořního vyšetřovacího útvaru stala ve výšce přibližně 1500 metrů. Tragickou srážku a pád dvou letadel mohlo způsobit přetížení jednoho z nich. Uvedl to představitel slovenského ministerstva dopravy, podle kterého jedno z letadel prudce kleslo a narazilo do druhého stroje ve výšce asi půldruhého kilometru nad zemí.

Podle prezidenta Slovenského národního aeroklubu Jána Mikuše je to ale nepravděpodobné. Všichni piloti měli na podobné rizikové situace profesionální výcvik:

„Je to o výcviku, ostražitosti, pozornosti. Všichni piloti, kteří tam byli, byli vycvičeni na skupinové lety. Létání bylo, je a vždy bude rizikovou činností. Piloti s tímto vědomím do letadel sedají.“

„Velitel letadla bere na palubu vždy takový počet lidí, aby maximální vzletová hmotnost nebyla překročena. Palivo plní podle letu. Palivo tvoří značnou část hmotnosti letadla,“ dodává Mikuš.

Letouny L-410 Turbolet slouží v letectví od roku 1970. Věk letadel, která se dnes srazila, však není znám. Stroje vyrábí společnost Let Kunovice.

Na Slovensku jde v krátké době už o třetí letecké neštěstí. V červenci na východě země havaroval záchranářský vrtulník, v jeho troskách zemřel pilot a tři záchranáři. Na konci minulého měsíce se na východním Slovensku zřítil i vojenský vrtulník. Nehodu nepřežil pilot, zbylí dva členové posádky utrpěli vážná zranění.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme