Oldřich Kužílek: Průlet nad korupčním hnízdem

20. srpen 2015
Glosa

Občas se někam velmi velmi daleko podíváme velmi velmi zblízka. A pak se velmi velmi divíme. Stalo se to nedávno vědcům z NASA, když sonda New Horizons po pěti miliardách kilometrů a devíti letech doletěla k planetě Pluto a nahlédla na ni zblízka s rozlišením několika pixelů na kilometr.

Zjistili jsme, že Pluto není pouze hrouda mrtvého kamení a ledu, má vysoké hory, rovné ledové pláně, povrch je místy mladý a geologicky aktivní. A je teplejší, než jsme dosud mysleli. Vzpomněl jsem si, že Pluto je vládcem podsvětí, a v tarotu se přiřazuje ke kartě Poslední soud.

Proto mě nepřekvapilo, když v minulých dnech k soudu doputovaly snímky ze sondy, kterou vyslali detektivové velmi velmi daleko - až do hotelové komnaty Ivo Rittiga, a tam velmi velmi zblízka nasnímali jiný vesmírný úkaz - korupční černou díru.

Policejní sonda odhalila, že korupční hvězdokupa je hospodsky žoviální. Chlápci rozvalení v lenoškách, usrkávají apero a trousí větičky. "Reálně budu muset vyšpulit desítku Langerovi," řekne jeden. "Kolik jsi dával tomu Grygárkovi? Já mu dával bůra," řekne druhý a potáhne z doutníku. "Já jsem mu dával dvojku a ještě mezitím asi jeden a půl,", zabrumlá první a prohlíží si vzorek na své kravatě.

"Hlídal naše věci na Faučku", dodá pak. „Aha", drbe se za uchem ten tlustější. „Kolik jsme už dali na Janečka?" chce vědět pak. "Já určitě vím, že jsem na to čerpal z velkých peněz bůra, a já to mám pověšený", odpoví hubenější, a stejně jako u záhadného Pluta můžeme jen tušit, co kam pověsil.

Sonda tiše prolétá v těsné blízkosti korupční mlhoviny, vzdálené smrtelníkům víc než Pluto, a my posloucháme dál: „"Já mám hroznou díru na těch pokladnách, jak to vyplácím," stěžuje si hubenější. A pak navrhne "Primárně si samozřejmě necháme zakešovat Dvořáka, už si ulil dost a ještě mu nafoukneme, tak ať vyšpulí 30 mega."

Signál ze sondy od Pluta doletí na Zemi za 4 a půl hodiny, signál z policejní sondy v černé díře korupce putoval do soudní síně tři roky. Ale takhle podrobný, detailní snímek toho, jak to chodí, s rozlišením deset pixelů na tisíc korun úplatku, jsme ještě zblízka neviděli.

Jak se zdá, česká planeta korupce měla ještě před třemi roky mladý povrch, byla docela geologicky aktivní, a poněkud teplejší, než by se zdálo.

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.